Vilinsko mesto 2017
VILINSKO MESTO
Cena vstopnice
Vstopnine ni!
Pošlji prijatelju

sobota, 16. 12. 2017, ob 10:00,
Pionirska knjižnica Rotovž, Vilinski dvorVes program o Vilinskem mestu 2017:

 Programska knjižica Vilinskega mesta • www.vetrinjski-dvor.si

10.00, Pionirska knjižnica Rotovž
ZIMSKA PRAVLJIČNA URA Z USTVARJALNICO
pravljične urice
Na sobotni sprehod do knjižnice, kjer domujejo pravljice.
Zima je še posebno fin čas za poslušanje pravljic. Udobno se namestimo v toplem kotičku knjižnice in se prepustimo prijetnemu glasu, ki nas odpelje v daljne čarne dežele. V Mariborski knjižnici pravijo, da zrastemo od kruha in od pravljic. Bo že tako. Za nameček na to pravljično soboto pa še en kos ustvarjalnic. Častna pravljičarska – luštno bo!
◊ Zdenka Gajser, Mariborska knjižnica

10.00–13.00 in 16.00–20.00, Vetrinjski dvor, Igralnica čitalnica, Izba, Umetniška sobana
SLADKE URICE USTVARJANJA
Skrivna risba v posebnem okvirju – delavnica risanja
◊ Nina Logar, Zavod MARS Maribor
Polsteni okrasi – delavnica polstenja volne ali filcanje, prodajna razstava
◊ FilcMAM, Karmen in Dobruša
Domišljijske hišice – arhitekturna delavnica, grajenje iz lesa
◊ Staša Grilc, Zavod MARS Maribor

11.00, Vetrinjski dvor, Vilinska dvorana
DELAVNICA JAMAJŠKEGA PLESA
plesne delavnice
Jamajški ples ali dancehall, gremo na Jamajko!
Glasba in ples sta v jamajškem vsakdanu od nekdaj močno prisotna. Že predniki v davnini so ob zvoku ritmov v ples vključevali ponazoritve vsega, kar jih obdaja. Živali, spreminjajočo se naravo, značaj ljudi in vse drugo. Tudi v naši delavnici jamajških plesov bomo raziskovali najbolj zanimive gibe iz zbirke, preizkušali zmožnosti našega telesa in se zabavali ob zvokih karibskih ritmov.
◊ Sunraa, Sandra Štefanec

17.00, Vetrinjski dvor, Vilinski oder
KO-KO-KRIŠNA
predstavitev stripovskega albuma s performansom in ustvarjalna delavnica za otroke
O kokoški Krišni, črvičku Hariju, prijateljici Lisički in o zrnih modrosti.
Pisateljica Maša Ogrizek ter ilustrator in stripar Miha Hančič bosta predstavila svoj stripovski album o miroljubni kokoški Krišni, ki skupaj s črvičkom Harijem živi na deželi in namesto da bi nesla jajca, na domačem dvorišču išče zrna modrosti. Obiskali nas bosta tudi Krišna in njena najboljša prijateljica Lisička. Predstavitvi bo sledila ustvarjalna delavnica, na kateri si bodo otroci izdelali masko kokoške, lisičke in ostalih živali iz vasi.
Maša Ogrizek je zrna modrosti nabirala med študijem filozofije, zadnje čase pa ji med jogo ali meditacijo kakšno kar samo pade v naročje. Pojé velikanske količine solate, pa tudi druga zelenjava ji gre v slast, svojega vrtička pa še ne obdeluje. Miha Hančič je končal študij likovne pedagogike. Živi na Gozdu in osebno pozna kokoške, petelina in kozo, tuja mu ni niti krtkova ljubezen do računalniških igric. Lisičko je doslej videl le od daleč, na svojih samotnih potepanjih med drevesi, s svinčnikom v žepu. Grega Močivnik bo Krišni posodil vedrega duha in modre misli, Jaka Žilavec Lisički zvijačno naravo in kosmato glavo. 
Maša Ogrizek, Miha Hančič, Grega Močivnik, Jaka Žilavec

20.00, Vetrinjski dvor, Vilinski oder
BREST FEAT. VESNA ZORNIK

koncert
Brest diha, Brest dušo razpiha in jo zvabi na plan.
Članov sveže zasedbe Brest, ki jo imamo čast gostiti na Vilinskem odru, nam ni potrebno posebej predstavljati. Vokalistka ansambla, sicer prvi glas Katalene, je Vesna Zornik, kitaro igra izvrsten kitarist Samo Šalamon, električni bas igra eden izmed top basistov v domovini, Samo Pečar, za bobni pa sedi nihče drug kot Bojan Krhlanko. Besedila piše Kristina Kočan, ena boljših slovenskih pesnic mlajše generacije. »Besedila so živa, nagajiva, duhovita, sanjava, včasih trpka, nikoli patetična.« (Jure Longyka, Val 202).
Ob izidu prvenca v letošnjem letu, na prvi pomladni dan, tudi svetovni dan poezije, je skupina, ki igra mešanico popa, rocka, jazza, bluesa, alter, indie in etno glasbe, svoj plošček Nemi film predstavila tudi v legendarni oddaji Jureta Longyke, Izštekani na Valu 202.
Kako se sliši album? »Nemi film je zbirka pesmi, ki se z neverjetno lahkotnostjo dotakne vsakdanjih življenjskih stvari ter skupino predstavi kot nekaj lepega in pomembnega. Če k temu dodamo izredno prilagodljivost izurjenega vokala Vesne Zornik in Šalamonovo prevladujočo kitaro, ki se izredno dobro znajde tudi izven jazzovskega žanra, dobimo nadžanrsko skupino, ki svojo kakovost gradi na nepretencioznosti. Sveže!« (Veljko Njegovan, Mladina).
Kako pa Brest v živo? Vabljeni k poslušanju!
◊ Brest so: Vesna Zornik, vokal, Samo Šalamon, kitara, Samo Pečar, el. bas, Bojan Krhlanko, bobni