Vilinsko mesto 2017
VILINSKO MESTO
Cena vstopnice
Vstopnine ni!
Pošlji prijatelju

Festival svetlobe, druženja in ustvarjanja!

nedelja, 17. 12. 2017, ob 10:00,
Vetrinjski dvor, Mestni parkVes program o Vilinskem mestu 2017:

 Programska knjižica Vilinskega mesta • www.vetrinjski-dvor.si

10.00–13.00 in 16.00–20.00, Vetrinjski dvor, Igralnica čitalnica, Izba, Umetniška sobana
SLADKE URICE USTVARJANJA
Zima ob vodi – delavnica risanja razglednic
◊ Staša Grilc, Zavod MARS Maribor
Slovenska vezenina – ročno vezenje s križci, slovenska krasilna umetnost, prodajna razstava
◊ Marina Križnik
Skulptura natura – kiparska delavnica
◊ Nina Kojc, Zavod MARS Maribor

11.00, Vetrinjski dvor, Vilinski oder
DIEXIELAND ORKESTER LJUBLJANSKE KORENINE

koncert
Louis Armstrong Chicago New Orleans stil na nedeljsko jutro.
V študentskih letih so danes zreli možje in glasbeniki v različnih ansamblih igrali dixieland glasbo. In potem so v devetdesetih spet začutili svoje glasbene korenine ter ustanovili Dixieland orkester Ljubljanske korenine. Drevo, ki je pognalo, lepo uspeva, saj ga zalivajo s svojo mladostno predanostjo muziciranju. »Zgodi se, da se kakšna veja na drevesu posuši, vendar pa z energijo naše glasbe, ki nas vse pomlaja, kmalu zraste nova in igramo naprej v naše veselje ter v zadovoljstvo naših poslušalcev.«
◊ Ljubljanske korenine so: Groznik Jernej, trobenta, Strmšek Vlado, klarinet, Kristan Črtomir, klavir, dr. Završnik Jože, banjo, Umiastovski Zenon, bobni, Glozančev Boris, pozavna, Kofol Boris, kontrabas

16.00, Vetrinjski dvor, Vilinski dvor, ulice mesta, Mestni park Maribor
SPREHOD Z BAJKO O SVETLOBI
pravljični potep
Bajka o svetlobi je pravljica Bine Štampe Žmavc o Lučkovem, mestu izgubljene svetlobe, ki so ga v temo zagrnili strašni Teminci. Ker so ljudje pozabili na pravi živi ogenj, električne luči pa prižigali tudi kadar to sploh ni bilo potrebno, je njihova naloga, ugasniti tudi lučke v srcih ljudi, postajala vse lažja. A vedno se najde kdo, ki je pripravljen poiskati iskrico v očeh in jo razpihniti v plamen. In to ste vi, otroci! Povabljeni na pot reševanja starodavnih ugank. Če jih pravilno rešimo, bomo pregnali Temince, mestu bomo vrnili gnezda svetlobe in prižgali najpomembnejšo luč, tisto, ki jo nosimo v srcu. Iz Vilinskega dvora po ulicah mesta do Mestnega parka, naj bo pot smela!
◊ Alja Krofl, Vojka Miklavc, Društvo Velenjski raziskovalni studio Venera

18.00, Vetrinjski dvor, Vilinski kino v Vilinski dvorani
KOYAA IN NAGAJIVI PREDMETI
serija animiranih filmov in dokumentarni film Živijo, Koyaa!, 31 minut
Lajf je čist odbit, Razigrani avtomobilček, Divji ležalnik, Leteči zvezek, Plešoče nogavice, Vztrajne nalepke in Zmrzljivi šal. Gremo s Koyoo visoko, koder letijo ptice.
Koyaa stanuje visoko nad oblaki, na gorski polici. Sicer mirne dni mu popestrijo nagajivi vsakdanji predmeti, ki oživijo. Da bi obdržal vajeti v rokah, mora vsakič znova ustvarjalno rešiti nastalo težavo z nagajivim predmetom. Serijo filmov Koyaa spremlja tudi dokumentarni film o samem nastajanju animiranih filmov, ki nam odpre vrata v čarobno zakulisje. Režiser sedmih kratkih animiranih filmov je Kolja Saksida, ZVVIKS.
◊ Hana Repše, Društvo za razvoj filmske kulture, produkcija ZVVIKS