Vilinsko mesto 2017
VILINSKO MESTO
Cena vstopnice
Vstopnine ni!
Pošlji prijatelju

Festival svetlobe, druženja in ustvarjanja!

četrtek, 28. 12. 2017, ob 10:00,
Vetrinjski dvor, Slomškov trgVes program o Vilinskem mestu 2017:

 Programska knjižica Vilinskega mesta • www.vetrinjski-dvor.si

10.00–13.00 in 16.00–20.00, Vetrinjski dvor, Igralnica čitalnica, Izba, Umetniška sobana
SLADKE URICE USTVARJANJA
Mesto zvečer – delavnica kolažnega tiska
◊ Staša Grilc, Zavod MARS Maribor
Tepežnica – izdelovanje tepežnic in spoznavanje ljudskega običaja
Pleteni izdelki – delavnica pletenja in izdelovanja uporabnih predmetov iz vrbovih vej
◊ Koloman Gomboc
RUNE – vpogled v prihodnost (16.00–20.00, Izba)
◊ Maja Kramberger
Pisana blazina – delavnica strojnega in ročnega šivanja
◊ Nina Logar, Zavod MARS Maribor

11.00, Vetrinjski dvor, Vilinska dvorana
VILINSKI PLES

plesne delavnice
Kaj nam nariše nasmeh do ušes? Vilinski ples!
Pridi in postani prava plesna vilinka, vilinec. Skozi čarobni vilinski ples in vilinske poslikave se spoznavamo in se svetlobnim plesnim užitkom predajamo.
Mojca Kasjak

17.00, Vetrinjski dvor, Vilinski oder
ŠIVILJA IN ŠKARJICE

lutkovna predstava
Zgodba o tem, kako je s čudežnimi besedami potrebno biti še posebej pazljiv.
Pridna in vestna šivilja Bogdanka služi nečimrni grofici. Marljivi šivilji majhen ptič nekega dne podari čudežne škarjice, ki same krojijo in režejo, če le uporabiš prave besede. Ko grofica te škarjice vidi, si jih nasilno prisvoji, Bogdanko pa izžene z gradu. Toda ali pozna prave besede?
Dramatizacija: Katja Povše, Iuna Ornik, režija: Katja Povše, likovna podoba: Maja Peterlin, glasba: Andrej Žibert, igra: Iuna Ornik, izdelava lutk: Maja Peterlin, Zoran Srdić, Žiga Lebar, izdelava scene: Edi Šimec, Maja Peterlin, oblikovanje gledališkega lista: Rada Kikelj, producent: društvo lutkovnih ustvarjalcev in gledališče Lalanit, predpremiera v Hiši otrok in umetnosti, projekt sofinancira MOL
◊ Društvo lutkovnih ustvarjalcev in gledališče Lalanit, Iuna Ornik

18.00, Rotovški trg
GUSARSKO GLEDALIŠČE KAPITANA DADE
ulična predstava
V sodelovanju z velecenjeno publiko ponosno predstavljamo napete prizore, spektakularne bitke, ljubezenske zaplete, morska popotovanja, vremenske neprilike in iskanje otoka zakladov.
Kapitan Dada je brez ladje in posadke, iz spomina mu je umanjkal tudi cilj ekspedicije, nima zemljevida do zaklada, nima ne kompasa ne sekstanta, ima pa hudega mačka in morsko bolezen. Pobegnila mu je lažniva papiga, da o opici sploh ne govorimo. Ker nima desne noge, vstaja z levo. Kaj predlaga cenjeno občinstvo? Gusarsko gledališče kapitana Dade! je interaktivna gledališka pustolovščina za družinsko publiko, navdih pa črpa iz legend o morskih roparjih in avantgardnih umetniških gibanji z začetka 20. stoletja. Do obzorja, čez rob in do dna!
◊ KUD Ljud

19.00, Slomškov trg
CIRCO TRESOLDI

cirkuška ulična predstava
Večer z umetnikom, ki je našel svoj izraz v cirkusu, gibanju in glasbi ter ljubi univerzalni jezik, ki ga te discipline omogočajo.
Circo Tresoldi je nenavadna predstava za enega igralca. Malo besed, a veliko dejanj in še več glasbe različnih izvorov daleč vsak sebi ponujajo vznemirljivo dogodivščino. Polna glasnih ritmov, kričečih potez in letečih predmetov nas predstava pusti brez diha, a ne brez navdiha.
◊ Luca 3soldi

20.00, Slomškov trg
KAOS CABARET

ulična predstava
Cirkobalkana je cirkuška karavana, ki se nam bo na poti skozi naše mesto usedla v srce.
Kaos cabaret, ki ga izvajajo ulični mojstri cirkusa, je namenjen vsem, malim in velikim, tistim na tleh in tistim v zraku. Poln nepozabnih doživetij združuje klasične cirkuške točke žongliranja, trikov s hulahop obroči in akrobacij, začinjene z malo diskretne interakcije in veliko improvizacije, ki naredi vsako njihovo predstavo svojevrstno. Ne odštevamo še, pa nam že trepeta srce!
◊ Cirkobalkana

20.00, Vetrinjski dvor, Vilinski oder
NOREIA: »IRSKA GLASBA Z NAGLASOM!«

koncert
Irska poskočnost in keltska zasanjanost kot jo predstavlja Noreia.
NOREIA je zasedba izkušenih mladih glasbenikov, ki preigravajo tradicionalne irske, škotske in bretonske pesmi, a ne vedno na povsem tradicionalen način! Repertoar zasedbe predstavljajo živahne instrumentalne skladbe, a tudi umirjene in malce zasanjane balade. In seveda ne gre brez standardnih, pivsko veseljaških pesmi. Kombinacija irske živahnosti in keltske zasanjanosti vas zagotovo ne bo pustila hladnih! 
◊ Noreia so: Anej Ivanuša, irske piščali, galičanske dude, lesena flavta, glas, Ana Novak, violina, glas, Gašper Šinkovec, akustična kitara, harmonika, glas