Vilinsko mesto 2017
VILINSKO MESTO
Cena vstopnice
Vstopnine ni!
Pošlji prijatelju

Festival svetlobe, druženja in ustvarjanja!

petek, 29. 12. 2017, ob 10:00,
Vetrinjski dvor, Slomškov trg, GT2210.00–13.00 in 16.00–20.00, Vetrinjski dvor, Igralnica čitalnica, Izba, Umetniška sobana
SLADKE URICE USTVARJANJA
Vilinke in vilinci praznujemo – disko vilinske poslikave
◊ Zavod MARS Maribor
Osončje – spoznavanje etnobotanike in izdelovanje gibljivih figur, mobile
◊ Nataša Petelin
Slikarije Norije – delavnica slikanja
◊ Staša Grilc, Zavod MARS Maribor

11.00, Vetrinjski dvor, Vilinska dvorana
VILINSKI DISKO

vilinska plesna zabava
Novoletna plesna zabava za vse prave vile in vilince, nadenimo metuljčke in krinolince!
Ena, dva, tri … mi vsi,
štiri, pet, šest … do neba in še čez,
zabavamo se, da to ni res.
Kaj pa, če je vse zares?
Pražnja oprava, vilinska poslikava,
povabljeni na ples –
to je prava svetlobna novoletna zabava!
Mojca Kasjak

17.00, Vetrinjski dvor, Vilinski oder
SLOVO OD DEDKA MRAZA: RUDI IN PRAZNIČNE KREMŠNITE

predstava za otroke
Leto gre prav zares h kraju, poslavlja se dedek Mraz, poslavlja Vilinski dvor in praznični čas. Naj bo slovo veselo, iskrivo, iskreče, pravljično in smelo!
V Vilinskem dvoru nas bo ob slovesu dedka Mraza razveseljevalo Miškino gledališče s predstavo Rudi in praznične kremšnite. Hudomušna predstava, ob kateri se bomo ob prigodah navihanega Rudija in iznajdljivega palčka Boža smejali tako na glas, da se bo slišalo do severnega pola. Nam se rola!
Potem pa pride še dedek Mraz, malo po pol šesti, ko ga bomo pospremili na Trg Leona Štuklja. Kako je vesel decembrski čas!
◊ Zveza prijateljev mladine Maribor in Miškino gledališče

18.00, Slomškov trg
DEKLICA Z VŽIGALICAMI

ulična predstava
Predstava Gledališča Ane Monro, ki nam skozi besedo, gib in igro zarosi oko.
Deklica z vžigalicami je brezčasna zgodba o revnem dekletcu, ki si na mrzel zimski večer, zadnji v letu, ni upala domov, ker ni prodala niti ene same vžigalice. Pa saj tudi doma ni bilo nič bolj topló. Prezebla v noge in dušo, stisnjena med hladen zid in zimsko ulico je prižgala prvo, ki ji je pričarala trenutek toplote in sanjski svet, nato drugo … Naj se nas dotakne, naj nas premakne, ker prav med nami še vedno žive deklice z vžigalicami.
◊ Gledališče Ane Monro

19.00, Slomškov trg
2 CV

ulična predstava
Citroën je več kot avto in delat se Francoza je več kot fraza. Zgodba brez poraza.
Ko se dva francoska turista na poti domov izgubita, jima ne preostane drugega, kot da za pot povprašata kar mimoidoče. Z očarljivim entuziazmom v zgodbo vključita skoraj vsakega opazovalca. Njuna situacija iz minute v minuto postaja bolj zapletena in ulica vedno večji labirint in vse kaže, da se bosta le s težavo vrnila v domači Pariz. Bo njuno iskanje poti uspešno ali se bosta dokončno izgubila v zmešnjavi pripetljajev in uličic?
◊ Bängditos Theater

20.00, Vetrinjski dvor, Vilinski oder
MARMELADA

koncert
Zaključna zabava naj bo slastna. Naj poplesava. V etno in folk preobleki – mlada Marmelada!
Rok Nemanič, Tomaž Zevnik, Tobija Hudnik in Ilj Pušnik so mladi glasbeniki, ki v žanrsko različnih zasedbah uspešno nastopajo na slovenski glasbeni sceni. Kadar pa igrajo skupaj, balkan, swing, slovenski zimzeleni in ameriški standardi zazvenijo v etno in folk barvah. Zasedba, sicer večja, nastopa pod imenom Pickpocket Swingers, na Vilinski oder pa prihajajo tokrat kot Marmelada, v manjši, a še vedno sladki zasedbi. Pripravite se na ples. Slovo od Vilinskega mesta bo glasno, strastno in slastno!
◊ Marmelada so: Rok Nemanič, trobenta, Tomaž Zevnik, klarinet, Tobija Hudnik, kitara, Ilj Pušnik, kontrabas

20.00, pred Muzejem NO Maribor
PO POTI ANE LUMINE

vodeni ogledi
Odkrivanje posebno lepih kotičkov mesta, osvetljenih s čarnimi postavitvami Ane Lumine.
Vsi, ki bi radi Ano Lumino in njeno svetlobo spoznali nekoliko pobližje in slišali njeno zgodbo, ste vabljeni, da se nam pridružite na vodenem ogledu. Dobimo se pri Muzeju NO Maribor, od koder se bomo laternami podali Po poti Ane Lumine v spremstvu Maje Pegan. Postrežemo vam tudi s skodelico dišečega vročega čaja, da nam bo še topleje.
◊ Maja Pegan, Društvo Hiša!
, koproducent: Narodni dom Maribor ter sodelujoči posamezniki in organizacije

20.00, GT22, Intimni oder
STARDUST

premiera
Avtorski projekt dekleta iz Portugalske, ki se je rodilo v Švici. Četrti v seriji projektov Unplugged/Izštekani, ki povezujejo performativno in lutkovno gledališče, tehnologijo in video v živo.
»V Švici ljudje žalujejo drugače. Tam pokojnemu priredijo zabavo v čast njegovemu življenju in dejstvu, da je zaključil poslanstvo na tem svetu. Nisem čisto prepričana, da je res tako, ampak bi si želela, da je. Tam sem se rodila, ker je moj oče tihotapil avtomobile in jih nato po dvojni ceni prodajal na Portugalskem. Po moje je bil mafijec. Mogoče celo mafijski šef. Rada si predstavljam, da je bil, ampak takšen, ki starim ženicam pomaga čez cesto. Imel je več življenj kot mačka. Preživel je nesrečo z motorjem, skoraj ga je zdrobil avtobus javnega prometa, zbolel je za meningitisom in pljučnico istočasno, prebolel hepatitis, sedemkrat se je odvajal od heroina, preživel je raka na grlu, presadili so mu desno oko, za katerega nisem čisto prepričana, da ni bilo živalsko. Bil je Don Juan grške postave, vsi so ga imeli radi in svet se mu je ponujal sam od sebe. Spomnim se, da je bil vedno prijazen do svoje mame. Klicala ga je nočna pošast, ker je imel navado sredi noči izropati hladilnik. Živo se spominjam, kako nama je s sestro razlagal razliko med kokainom in heroinom, zato ker sva ga pač vprašali. Na Portugalskem je še vedno živ, ker niso znali urediti njegovih papirjev, na Facebooku je umrl leta pred svojo smrtjo, ker je pozabil geslo. Star je bil 57 let, kar je več kot so pričakovali največji optimisti. Kaj je bil vzrok, se še danes ne ve, na papirjih piše, da zaradi tuberkuloze, vendar papir prenese vse. Sicer pa niti ni tako zelo bistveno, ker to ni predstava o njegovi smrti, to je praznovanje njegovega življenja.«
Projekt sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor.
Igralka: Mafalda Lopes, režiser: Zoran Petrovič, dramaturg: Marek Turošík, scenografa in soavtorja likovne podobe: Monika Pocrnjić in Andrej Firm
◊ Produkcija: Moment in GT22

20.00, Slomškov trg
OGNJENI PLES
ulični ognjeni ples
Skoraj zadnji ples tega leta prepleta davne dni in dni današnjega sveta, Ana Mrzla Mariborska pregreta!
Anke Piromanke so ognjene žene. In moč vsake od njih je tudi v tem, da še tako hud mraz prežene. Z zasanjanim plesom vil rojenic, z divjanjem čarovnic, z vznesenim rajanjem čuvajk ognja do zadnjega šibkega plamena, vse to je vsaka od njih, kot da so skupaj ena, noč je ognjena.
◊ Anke Piromanke

20.30, Slomškov trg
ZAISKRIMO MESTO
zaključna iskrivost festivala
Kako drugače naj se od Vilinskega mesta poslovi iskriva Ana Mrzla Mariborska kot z iskricami!
Ne v slovo, v pozdrav novemu letu in svetu, ki mu privoščimo več resničnih besed, misli in dejanj, več priznanj, četudi niso sladka, prižigamo iskrice!
Zato, ker se imamo radi, ker si želimo več druženja, več poletnih dogodivščin s citronastim Citroënom, več trenutkov z ženo ali deklico ognjeno, več jazza, pa manj jeze in deklic z vžigalicami, več petja, pa manj dretja, ker ne pomaga. Ker zmaga tisti, ki več da, kot pa ima. Pomahajmo v pozdrav Vilinskemu mestu, vsakemu od nas, da bi bil zdrav, norčav in zvedav.
Dobimo se na Slomškovem trgu, od koder bomo skupaj z Ankami Piromankami podajali iskrice na več strani, po Poštni ulici do Glavnega trga, z dobrimi željami za vse ljudi.
◊ Društvo Hiša!, Anke Piromanke in mi vsi