Vilinsko mesto 2017
Vilinsko mesto: ANA LUMINA
Cena vstopnice
Vstopnine ni!
Pošlji prijatelju

Festival svetlobe, druženja in ustvarjanja!

petek, 24. 11. 2017, ob 18:00,
Muzej NO MariborVes program o Vilinskem mestu 2017:

 Programska knjižica Vilinskega mesta • www.vetrinjski-dvor.si

24. 11. – 30. 12. 2017
17.00, Vodni stolp, Židovski trg, Slomškov trg, Muzej Narodne osvoboditve Maribor
ANA LUMINA

svetlobne instalacije
Ko decembrsko temo preženeta svetloba in ustvarjalni duh.
Pet let je minilo, odkar je Ana Plamenita zimski mraz in temo v Mariboru prvič pregnala z ognjem. Letos bo predpraznično mesto osvetljevala Ana Lumina, ki je ognjene zublje zamenjala s sojem stoterih luči. Več kot mesec dni bodo žarele, osvetlile doslej pozabljene kotičke mesta in poskrbele, da bo festivalsko vzdušje zaživelo tudi tam, kjer se ga niste nadejali!
Svetlobne instalacije bodo zažarele na Slomškovem trgu, Židovskem trgu, pred Vodnim stolpom ter ob Muzeju narodne osvoboditve Maribor. Priložnost za ustvarjanje svetlobnih ambientov so dobili mladi slovenski umetniki, ki javni prostor osvetljujejo s sodobno umetnostjo, ter vi, mladi in stari, veliki in majhni prebivalci in obiskovalci Maribora.
Obujen spomin na tople poletne večere polne kresničk v instalaciji Fantastični biotop se bohoti na Slomškovem trgu. Spomnimo se brezskrbnih otroških iger v visoki travi in v mrzli noči pustimo svojo svetlobno sled v Igri v travi pri Muzeju NO. Z enim samim pogledom zaobjemimo sijajne Plečnikove mojstrovine v Plečnikovem parku pri Muzeju NO. Prisluhnimo bitju srca drevesa, Utrip srca odmeva na Židovskem trgu, in pokukajmo v odprte kovčke polne spominov, CAR-GO, pri Vodnem stolpu.

FANTASTIČNI BIOTOP, Slomškov trg
Svetlobne instalacije živali in rastlin, ki prikličejo topel in radosten spomin.
Pod mentorstvom Katje Paternoster je nastal Fantastični biotop oziroma čarobni park, svet svetlečih živali in rastlin, ki so jih iz reciklirane plastike in svetil izdelali udeleženci delavnice.
◊ Mentorica: Katja Paternoster, sodelujoči: Dario Dogša, Katarina Kersnik, Simon Sekereš, Simon Sovič, Maruša Lesjak, Sanja Plantal

UTRIP SRCA, Židovski trg
Drevo, ki utripa v ritmu tvojega srca.
Človek in narava sta že od nekdaj močno povezana in prav na tem temelji projekt Utrip srca. Avtorja sta v središče drevesa postavila veliko srce, iz katerega se v krošnjo raztezajo svetlobne žile. Na deblo pritrjen senzor meri srčni utrip obiskovalca in glede na utrip se s pomočjo LED trakov preko stopenjskega prehoda jakosti svetlobe ustvari učinek bitja srca in pretakanja krvi po žilah.
◊ Avtorja: Sabina Černič & Janez Grošelj, Fakulteta za arhitekturo Ljubljana

IGRA V VISOKI TRAVI, Muzej NO Maribor
Nostalgija po brezskrbnih otroških dneh in igrah v visoki poletni travi.
Instalacija je zasnovana kot mreža 64 vertikal, ki se ob dotiku zasvetijo. Ideja izhaja iz spomina na otroško igro v visoki travi, kjer obiskovalec s premikanjem ustvarja svojo sled in s tem za kratek čas ustvari podobo prostora. Pojemajoča svetloba vertikalnih elementov ponazarja travna stebla, ki se, poteptana med igro, sčasoma ponovno dvignejo in zabrišejo sledi.
◊ Mentorja: doc. dr. Tomaž Novljan in doc. dr. Matej B. Kobav, sodelujoči: Anže Erjavec, Maruša Mali, Nuša Mihalič in Klemen Mraz, Koprodukcija: Fakulteta za arhitekturo Ljubljana in Fakulteta za elektrotehniko Ljubljana

PLEČNIKOV PARK, Muzej NO Maribor
Hudomušna interpretacija Plečnikovih mojstrovin.
Eden najpomembnejših slovenskih arhitektov je poleg Ljubljane močno zaznamoval tudi druga evropska mesta, Prago in Dunaj. Čeprav v Mariboru Plečnik ni pustil svojega arhitekturnega pečata, pa ga lahko spoznate v okviru projekta Plečnikov park. Instalacija tematizira elemente Plečnikove arhitekture – dediščina velikega arhitekta je hudomušno reinterpretirana kot sodobna kulisa zabaviščnega parka.
◊ Mentorja: doc. dr. Tomaž Novljan in doc. dr. Matej B. Kobav, sodelujoči: Lana Arih, Blaž Jagarinec, Jure Kozlevčar in Jan Krek, Koprodukcija: Fakulteta za arhitekturo Ljubljana in Fakulteta za elektrotehniko Ljubljana

CAR-GO, Vodni stolp
Izlet v polpreteklo zgodovino božičnih praznikov v duhu stare šole.
S projektom CAR-GO se spominjamo preteklih prazničnih dni. Stari avtomobili, osvetljeni od znotraj, služijo kot prostor, kamor smo postavili stare okraske z božičnih jelk, ki so nam jih podarili meščani. Časovna kapsula nas popelje v obujanje spominov na pretekle božične dni, ki smo jih preživeli s svojimi bližnjimi.
◊ Avtorja: Borut Bučinel in Miha Zupan

20.00, GT22, Intimni oder
KALIPSO
sodobna plesna uprizoritev
Kaj je bilo prej, kokoš ali jajce? Časopis Dnevnik je predstavo Kalipso uvrstil med najboljše odrske postavitve leta 2016.
Nesmrtna mitološka zapeljivka Kalipso, obdana s simboli izobilja, svoje bogastvo razdaja z velikodušnostjo tistih, ki nimajo ničesar razen zavedanja, da se iz zlatega jajca – preden ga stremo – lahko izvali karkoli. Vse možnosti so odprte. Toda Kalipso Tine Valentan se mora odločiti za eno samo pot, še preden se jajce razbije. V svetu v katerem živi, ni denarja za vse. Ni prostora za mnogoterost, po kateri z užitkom vijuga Kalipso: vesoljka, plesalka, kozmonavtka, pop zvezda, kokoška in mistična vizionarka v enem. V tako sploščenem svetu smeš biti samo eno. Ali jajčniki res vodijo Kalipso? Ali pa jih nemara usmerja ona? Je to ujetništvo ali svoboda? In kaj če je oboje hkrati.
Vstopnina: 6 €, za dijake, študente in upokojence 4 €
◊ Avtorica in izvajalka: Tina Valentan, avtor glasbe in zunanje oko: Tian Rotteveel, dramaturginja: Aleksandra Blagojević, umetniško usmerjanje: Snježana Premuš, kostumografka: Urška Recer, oblikovalka luči: Urška Vohar, teoretska refleksija: Tea Hvala, izvršna producentka: Amela Meštrovac, produkcija: Mesto žensk, Društvo za promocijo žensk v kulturi, koprodukcija: PTL, Plesna izba Maribor, projekt sofinancirata: Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana


18.00, pred Muzejem NO Maribor
PO POTI ANE LUMINE
vodeni ogledi
Odkrivanje posebno lepih kotičkov mesta, osvetljenih s čarnimi postavitvami Ane Lumine.
Vsi, ki bi radi Ano Lumino in njeno svetlobo spoznali nekoliko pobližje in slišali njeno zgodbo, ste vabljeni, da se nam pridružite na vodenem ogledu. Dobimo se pri Muzeju NO Maribor, od koder se bomo z laternami podali Po poti Ane Lumine v spremstvu Maje Pegan. Postrežemo vam tudi s skodelico dišečega vročega čaja, da nam bo še topleje.
◊ Maja Pegan, Društvo Hiša!, koproducent: Narodni dom Maribor ter sodelujoči posamezniki in organizacije

19.00 do 22.00, Gosposka ulica
GOSPE IN GOSPODJE, NA PRAZNIČNO GOSPOSKO!
druženje v mestu
Praznično druženje na Gosposki ulici, ko mesto zažari v soju stoterih luči.
Prižig novoletnih lučk in vstop v praznični mesec s sabo nosi dobro voljo, druženje in preživljanje prostega časa v mestu, v soju stoterih luči. Da bo praznično vzdušje in mestni vrvež zajel tudi Gosposko ulico, bodo poskrbeli njeni akterji, ki letos dodajajo svoj pridih. Z novo okrasitvijo bodo Gosposko naredili spet gosposko in vanjo vnesli duh domačnosti. Vzemite si čas, poklepetajte z znanci in dodajte svoj ščepec prazničnosti.
◊ akterji Gosposke ulice