Komorni cikel 2014/2015
VOLKER JACOBSEN, viola, LUKA JUHART, harmonika
Cena vstopnice
8,00 - 14,00 €
Pošlji prijatelju

4. koncert Komornega cikla

sreda, 15. 04. 2015, ob 19:30,
dvorana Union, Maribor, za red KOMORNI CIKEL in IZVEN Koncertni list

Spored: 
J. S. Bach, B. Britten, B. A. Zimmermann, J. Dowland, L. Juhart

Akordeonist Luka Juhart se kljub svojemu še zmeraj dokaj nekonvencionalnemu glasbilu v klasični glasbi uvršča med mednarodno najbolj iskane slovenske soliste in komorne glasbenike. Rojen v Celju, se je po izobraževanju v Mariboru ter Trossingenu in Würzburgu v Nemčiji lotil najširšega repertoarja, ki ga lahko izvaja na harmoniki. Na eni strani se predaja sodobni glasbi, pri čemer ga zanimajo še neraziskane možnosti igranja na njegovo glasbilo, in navezuje zelo plodovita sodelovanja s skladatelji, ki posebej zanj skladajo nova dela, skozi katera se razkrivajo nove razsežnosti in možnosti moderne harmonike. Obenem se Juhart poglobljeno posveča tudi študiju stare, predvsem baročne glasbe in pri tem, tako kot pri sodobni glasbi, kuje partnerstva z drugimi glasbeniki, s katerimi stari glasbi družno vdihujejo nov duh skozi svežo instrumentalno preobleko.

Takšno je na primer partnerstvo z Volkerjem Jacobsnom, ki ga z Juhartom veže nemainstreamovski glasbeni okus. Že kot deček je namreč Jacobsen namesto violine raje izbral manj priljubljeno violo in je kmalu pokazal poseben interes za muziciranje v komornih skupinah s prijatelji. Pozneje je s kolegi ustanovil sloviti kvartet Artemis, ki ga je ponesel med mednarodno glasbeniško smetano. Danes se Jacobsen podaja v najrazličnejše glasbene in interdisciplinarne pustolovščine z enako odprtimi glasbenimi partnerji, med katerimi omenimo Renauda in Gaultierja Capuçona, Leifa Ova Andsnesa in Juliane Banse.

Vendar lahko najizvirnejše glasbene ideje uresničuje zgolj z najbolj nevsakdanjimi kolegi. O tem se bomo prepričali na njegovem koncertu z Luko Juhartom, kjer se bo duo dotaknil glasbenih svetov najrazličnejših obdobij.

http://www.hmtm-hannover.de/de/hochschule/lehrende/i-l/prof-volker-jacobsen/ • http://www.lukajuhart.com/Volker Jacobsen
Luka Juhart