Orkestrski cikel 2014/2015
ZAGREBŠKI SOLISTI
Cena vstopnice
17,00 - 25,00 €
Pošlji prijatelju

2. koncert Orkestrskega cikla

petek, 23. 01. 2015, ob 19:30,
dvorana Union, Maribor, za red ORKESTRSKI CIKEL in IZVEN

Tanja Sonc, violina


 Koncertni list

Spored

Carl Philipp Emanuel Bach: Sinfonia št. 4 v A-duru, Wq 182/4
Franz Schubert: Rondo za violino in godala v A-duru, D 438
Peter Iljič Čajkovski: Valse-Scherzo v C-duru, op. 34 (prir. S. Krstić)
Antonín Dvořák: Serenada v d-molu, op. 44 (prir. M. Rechtman)
Dmitrij Šostakovič: Preludij in Scherzo, op. 11

Komorni orkester Zagrebških solistov velja s svojo častitljivo šestdesetletno tradicijo za enega od vodilnih ansamblov na območju nekdanje skupne države. Vse od ustanovitve leta 1953, ko je začel delovati pod vodstvom znamenitega violončelista Antonia Janigra, je v svoje vrste pritegoval najboljše domače soliste, ki so stremeli za prečiščenim komornim izrazom, in  izjemne mednarodne soliste. Skupna pot jih je popeljala na največja svetovna prizorišča, kar jim je zagotovilo prepoznavnost v mednarodnem merilu. K temu je nenazadnje prispeval tudi bogat diskografski opus, ki ga uspešno dopolnjujejo še dandanes; leta 2010 posneta  zgoščenka s kitaristom Pepejem Romerom, denimo, je bila nominirana za nagrado latinski grammy.

Danes Zagrebški solisti delujejo pod umetniškim vodstvom francoskega violončelista Marca Coppeya in s Sretenom Krstićem, sicer dolgoletnim prvim koncertnim mojstrom münchenskih filharmonikov, kot koncertnim mojstrom.

Zagrebške soliste, nekoč redne mariborske goste, bomo ponovno slišali po daljšem premoru, in sicer s klasičnim sporedom, ki jim je najbolj pisan na kožo. Svež pridih bo nastopu dala ena najbolj izstopajočih mladih slovenskih glasbenic, violinistka Tanja Sonc, ki se po uspehih na domačih in mednarodnih tekmovanjih trenutno izpopolnjuje na züriški visoki šoli za glasbo in pri tamkajšnjem orkestru Tonhalle.

www.zg-solisti.hr
Generalni pokrovitelj Orkestrskega cikla

Medijski pokrovitelj
Zagrebški solisti
Tanja Sonc