Koncerti za izven 2015/2016
ZANJO
Cena vstopnice
15,00 €
Pošlji prijatelju

Dobrodelni koncert

sreda, 16. 03. 2016, ob 19:30,
Dvorana Union, za IZVEN

Simfonični orkester SNG Maribor
Solistka: Anastazija Vezonik, klavir
Dirigentka: Živa Ploj Peršuh

Organizator: Humanitarni Soroptimist klub Maribor, v sodelovanju z Narodnim domom Maribor


Spored: 
Lars-Erik Larsson: Preludij k literarni glasbeni suiti Bog v preobleki, op. 24
Jean Sibelius: Valse triste
Edvard Grieg: Norveški plesi, op. 35
Edvard Grieg: Koncert za klavir in orkester v a-molu, op. 16

Koncerti so stalnica Soroptimist kluba saj so jih do sedaj organizirali že 23, od tega 8 simfoničnih.

Anastazija Vezonik je po zaključenem izobraževanju na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pri profesoricah Vlasti Bezjak in Saši Gerželj Donaldson študentka četrtega letnika Visoke šole za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Gradcu. Študira na koncertni in pedagoški smeri v razredu Eike Strauba. Je uspešna udeleženka mnogih tekmovanj, med drugimi je kot prejemnica 100 točk absolutna zmagovalka mednarodnega tekmovanja v italijanskem Malborghettu. Na Mednarodnih glasbenih dnevih v Bad Leonfeldnu v Avstriji je prejela nagrado »Martin Hornstein Preise« za najboljšo interpretacijo del Bacha, Chopina in Rachmaninova. Na slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG je dobitnica zlatih plaket in nagrad. Je dobitnica nagrade »Roman Klasinc«. Svojo pianistično pot utrjuje z izpopolnjevanjem pri uglednih profesorjih kot so Tatjana Ognjanovič, Konstantin Bogino, Janna in Katherina Polyzoides, Alexei Kornienko, Arbo Valdma, Marina Horak in drugih. Z lepim številom recitalov in koncertov z orkestrom ter kot izvajalka komorne glasbe v godalnem kvartetu si vztrajno in uspešno ustvarja ime tako na domačih kot tujih odrih.

Dirigentka Živa Ploj Peršuh sodeluje z vsemi slovenskimi simfoničnimi orkestri, redno pa gostuje tudi na mednarodnih koncertnih odrih. Sodeluje s svetovno priznanimi umetniki, kot so Branimir Slokar, Gregory Ahss, Konstantin Pfiz in drugi.
Z Mednarodnim orkestrom Ljubljana je koncertirala v Italiji, Srbiji, Veliki Britaniji in Španiji. Spodbuja izvajanje različnih programov od baroka do sodobne glasbe in redno sodeluje ter k ustvarjanju spodbuja slovenske skladatelje. Intenzivno se ukvarja z izobraževanjem otrok in mladostnikov. Je umetniški vodja Akademije Branimir Slokar. V zadnjih letih redno sodeluje s Slovenskim narodnim gledališčem Opero in baletom v Ljubljani, kjer je dirigirala Straussovo opero Saloma, balet Labodje jezero, s tem je gostovala v tržaškem Teatro Verdi, baleta Meso srca in Kaktusi ter nazadnje Verdijev Otello v Cankarjevem domu.

Soroptimist International je mednarodno združenje poklicno uspešnih in družbeno aktivnih žena, ki delujejo na področju izboljšanja človekovih pravic in položaja žensk. Združuje 100.000 članic v 130 državah po vsem svetu. 
Mariborski klub je bil kot prvi slovenski klub ustanovljen 20. marca 1993 in šteje 23 članic. V slovenskem prostoru delujejo še Klub v Ptuju, Celju in Ljubljani. Kluba v Ptuju in Celju sta nastala na pobudo mariborskega združenja soroptimistk.
Skupni cilji vseh članic klubov se odražajo v humanitarni pomoči, ohranjanju visokih etničnih standardov, izboljšanju položaja žensk, uveljavljanju duha prijateljstva in medsebojne pomoči.
Humanitarni klub je usmerjen v pomoč ženskam in otrokom, podpira pa tudi obetavne glasbenike pri njihovem študiju. Med drugim so bili njihove pomoči deležni znani glasbeniki kot Luka Šulič, Adriana Magdovska, priznana mlada operna pevka Nika Gorič in drugi.
Med projekti, ki so njihova stalnica je pomoč Varni hiši, katere ustanoviteljice so, pomagali so Zavodu Naprej, sodelujejo z osnovnimi šolami, Srednjo zdravstveno in kozmetično šolo v Mariboru. Dijakinje slednje jim pomagajo pri organizaciji in izvedbi vsakoletnega prednovoletnega bazarja. Sredstva so zbirali tudi za Mladinski dom v Mariboru in Hospic.

Del zbranih sredstev letošnjega koncerta bodo namenili združenju Europa Donna.Simfonični orkester SNG Maribor
Živa Ploj Peršuh
Anastazija Vezonik