Kulturni dnevnik 2013/14
ZLATA PTICA
Pošlji prijatelju

Kulturni dnevnik

torek, 20. 05. 2014, ob 10:00,
Lutkovno gledališče Maribor, za red ZELENI RED

Režiser: Silvan Omerzu


ZLATA PTICA, lutkovna predstava

Če želimo obogatiti otrokovo notranje življenje, moramo nenehno spodbujati njegovo domišljijo. Za otroško dušo pa ni večjega bogastva, kot ga lahko ustvarijo čudežni svetovi in dogodki v ljudskih pravljicah.
V davnih časih so se ljudje kratkočasili, si vlivali upanje in se tolažili s tem, da so si izmišljali čudežne zgodbe, ki so si jih potem pripovedovali ob različnih priložnostih. Te zgodbe, ki jim rečemo pravljice, so šle od ust do ust in postale živa ljudska pripoved, katere modrost in domišljija sta se ohranili do današnjih dni. Ena takšnih zgodb je gotovo slovenska ljudska pravljica Zlata ptica.
Je pravljica o kralju in njegovem vrtu ter o jablani, ki je rodila zlata jabolka. O njegovih treh sinovih, dveh hudobnih in enem dobrem. Pa o medvedu, ki je poznal vse skrivnosti in je lahko oživljal mrtve. O votlini, kjer so v zlatih kletkah prebivale zlate ptice, ena lepša od druge. Pa o iskrih konjih in okrutnih razbojnikih ter milih morskih deklicah.
In nič ni bolj primernega za uprizoritev takšne pravljice, kot je lutkovno gledališče, kjer vsi ti čudežni svetovi zažarijo v resnično pravljičnem sijaju.

Delavnica "ZA ZAVESO": ste se kdaj vprašali, kam izginejo lutke in igralci, ko se zavesa zagrne? Kaj vse se skriva v zaodrju in kako se sploh zgodi predstava? Kje najdemo lutkovne zgodbe? Kdo so ljudje, ki so napisani v gledaliških listih in imajo ob imenih oznake, kot so režiser, lektor, dramaturg ipd., pa jih na odru sploh ne vidimo?

Vse skrivnosti izza zavese vam bodo razkrili naši strokovnjaki. Vabimo vas, da si ogledate predstavo, nato pa bomo skupaj z igralci, animatorji in sodelavci odgovorili na vsa vaša vprašanja in vam razložili, kako korak za korakom nastane predstava.