Music
All eventsOrchestral SeriesChamber seriesJazz in Narodni domNon-subscription seriesConcerts in the park
Theatre
All eventsNon-subscription comedyComedy SeriesProductions
Youth
All eventsYouth series FuriosoChildren's series KekecCultural DiaryPredstave za šoleVilinsko mesto
Other
Narodni dom MariborVetrinjski dvor
Festivals
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Information
TicketsNewsArchiveNarodni dom MariborVenues

Slovenski komorni orkester z Dunaja

2. koncert Orkestrskega cikla

Dvorana Union, Maribor
Tue 27 NOV 19:30
Izv
Izv
Izven in Orkestrski cikel

Ticket price: 17,00 - 25,00 EUR

Koncertni list • Programska knjižica 2018/2019

Temni žamet

Spored:
Marij Kogoj: Bagatele za orkester (prir. A. Srebotnjak)
Antonín Dvořák: Biblijske pesmi, op. 99 za orkester
***
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Simfonija št. 3 v a-molu, op. 56, »Škotska«

Zadnja leta je število mladih slovenskih glasbenikov, ki so svoj dom našli na Dunaju, doseglo lepo število. Nekatere je v prestolnico klasične glasbe pripeljal študij, druge pa uspešno opravljena avdicija v enem izmed tam­kajšnjih vidnih orkestrov. Slovenski komorni orkester Dunaj je nastal kot nadgradnja uspešnih nastopov komornih zasedb vrhunskih slovenskih glasbenikov, ki delujejo v Avstriji in v svoje dunajsko glasbeno jedro vabi­jo slovenske glasbenike iz tujine ter matične domovine. Inštrumentalne sekcije vodijo slovenski člani Dunajskih filharmonikov, Dunajskih simfo­nikov, Koroškega simfoničnega orkestra, Graške filharmonije in drugih orkestrov. 

Orkester k sodelovanju vabi pomembne slovenske soliste, denimo slovi­to mezzosopranistko Bernardo Fink. Bernarda Fink, ki je poleg nagrade Prešernovega sklada v Sloveniji za svoje zasluge prejela tudi najvidnejše priznanje za pevca v Avstriji, t. i. naziv komorne pevke, je s Slovenskim komornim orkestrom z Dunaja nastopila že na njegovem ustanovnem koncertu junija 2017. Odtlej je orkester pod vodstvom njegove ustanovi­teljice, mlade slovenske dirigentke Jere Petriček Hrastnik, nastopil na več koncertih v Avstriji in Sloveniji.

Jera Petriček Hrastnik je mlada in izredno dejavna glasbenica, ki je dirigi­ranje študirala najprej v Ljubljani, nato pa še Dunaju in se izpopolnjevala na več mojstrskih tečajih. Že v času študija je na Dunaju dirigirala ne le različnim manjšim tamkajšnjim orkestrom, temveč tudi priznanemu or­kestru Tehnične univerze, kjer trenutno deluje kot asistentka. Slovenski komorni orkester z Dunaja se s predanostjo izjemnih glasbe­nikov vedno bolj jasno profilira kot reprezentativni ansambel slovenskih glasbenih talentov, široko razpršenih po svetu. Pri tem igra pomembno vlogo tudi repertoar: ključni pomen dobi slovenska glasba, ki jo glasbeni­ki s svojo mednarodno dejavnostjo uspešno predstavljajo tujim ušesom.

Buy tickets
Share with friends

Dirigentka: Jera Petriček Hrastnik
Bernarda Fink, mezzosopran

E-news subscription

 

Sponsors

Pričnimo poletje na Lentu!

Festival Lent

To ni festival! Je doživetje!

25. junij - 3. julij 2021