Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Klavirski duo Gorišek Lazar – Heroes

5. koncert Komornega cikla 2024/2025

Dvorana Union, Maribor
Tor 13 MAJ 19:30
Izv
Izv
Izven in Komorni cikel

Cena vstopnice: 19,00 - 11,00 EUR

19 EUR; 11 EUR (upokojenci in invalidi), 5 EUR (študenti, dijaki)
Družinska vstopnica: 17 EUR (odrasli), 5 EUR (otrok)


 Programska knjižica 2024/2025

Philip Glass: Symphony No. 4, “Heroes”, based on the music of David Bowie and Brian Eno (arr. for two pianos by M. Lazar)

***
Milko Lazar: Prêt-à-porter Variations for two pianos


Duu Gorišek Lazar sta združena nagrajenca Prešernovega sklada, izjemna slovenska pianista in ljubitelja sodobne glasbe. Dvojec se lahko pohvali z izjemnimi projekti, uglednimi nagradami, odličnimi albumi in uspešnimi nastopi doma in v tujini. Milko Lazar, skladatelj, pianist, čembalist, saksofonist in eden najizvirnejših slovenskih glasbenikov, uspešno deluje na klavirskem, komornem, gledališkem, simfoničnem in jazzovskem področju. Bojana Goriška, enega najbolj zaslužnih interpretov sodobne glasbe v Sloveniji, je kariera ponesla na različne konce sveta. Ponaša se tudi z izjemno diskografijo, izredno povedno predvsem na področju sodobne glasbe. Ob zaključku naše koncertne sezone nam bo dvojec predstavil svojo najnovejšo stvaritev. 

Milko Lazar je ob dvajsetletnici delovanja dua v letu 2024 ustvaril posebno priredbo za dva klavirja Simfonije št. 4 – »Heroes« Philipa Glassa, ki jo je ta skladatelj leta 1996 napisal za simfonični orkester po znamenitem albumu Heroes Davida Bowieja in Briana Ena (1977) iz njunega berlinskega obdobja. Lazarjevo priredbo bo moč slišati le nekajkrat v jubilejni sezoni dua in ena zadnjih priložnosti bo prav na koncertu v Mariboru. 

Glassovo šeststavčno simfonično delo je bilo prvotno napisano za istoimenski balet ameriške koreografinje Twyle Tharp in je koncertno izvedbo doživelo šele čez leta. Podobno usodo delijo Variacije prêt-à-porter za dva klavirja, ki jih je Milko Lazar ustvaril leta 2007 za plesno predstavo Edwarda Cluga (njun prvi skupni projekt). Balet je bil premierno izveden leta 2008 v SNG Maribor, kjer je bila glasba za dva klavirja izvedena v živo. Tudi to delo je prvo koncertno izvedbo doživelo nekaj let pozneje. Štiri kratke, melodično in ritmično izrazite teme so temelj na videz preprostih desetih variacij za dva klavirja, ki za odlično izvedbo od izvajalcev zahtevajo izredno natančnost in usklajenost.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Bojan Gorišek, klavir

Milko Lazar, klavir

 

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji