Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Lana Trotovšek, Ensemble Dissonance

1. koncert Komornega cikla 2022/2023

Dvorana Union, Maribor
Tor 18 OKT 19:30
Izv
Izv
Izven in Komorni cikel

Cena vstopnice: 11,00 - 14,00 EUR

14 €; 13 € (upokojenci); 11 € (invalidi), 5 € (študenti, dijaki)


Koncertni list  • Programska knjižica 2022/2023


Spored:
Hugo Wolf: Italijanska serenada za godalni kvartet
Hugo Wolf / prir. Klemen Hvala: Koncert za violino in godalni kvartet v d-molu, op. 6
Hugo Wolf: Intermezzo za godalni kvartet
***
Ludwig van Beethoven: Godalni kvintet v A-duru, priredba »Kreutzerjeve« sonate za violino in klavir št. 9, op. 47


Ensemble Dissonance sestavljajo glasbeniki iz vodilnih slovenskih glasbenih ustanov. Pod vodstvom violončelista Klemna Hvale sledijo poslanstvu, v središču katerega sta promocija in razvoj poglobljenih izvedb komorne glasbe v domačem glasbenem prostoru.
Zasedba sodeluje z vidnimi slovenskimi in svetovno priznanimi umetniki, kot so dirigent Marko Letonja, sopranistka Nika Gorič, pianist Fazil Say, kitarist Mak Grgić, violinista Dimitrij Sitkovecki in Antje Weithaas ter akordeonist Richard Galliano. Zasedba svoje delovanje razgrinja na številnih koncertih doma in v tujini, med začetne uspehe pa šteje nastop v zasedbi kvarteta na Festivalu Maribor 2016, ko so glasbeniki nastopili v večjem komornem sestavu pod vodstvom Nicolasa Altstaedta. Dissonance je medtem prerasel v fleksibilno zasedbo, ki sloni na izkušenih glasbenikih, ter se profiliral v eno vodilnih komornih zasedb v Sloveniji.
Ensemble Dissonance se bo pridružila violinistka Lana Trotovšek, lanska nagrajenka Prešernovega sklada in glasbenica z razvejano mednarodno kariero, ki se je leta 2012 začela z debitantskim nastopom z uglednim orkestrom Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga pod vodstvom Valerija Gergieva. V reviji Strad so o njeni igri zapisali, da daje »pravi občutek žive intuitivne izvedbe«, skupno izvedbo z Ensemble Dissonance na lanskem Festivalu Ljubljana pa je kritik Marijan Zlobec pohvalil, češ da se »taka briljantna skupna igra ali muziciranje morda posreči enkrat samkrat«, njihovo izvedbo Kreutzerjeve sonate pa razglasil za najboljši komorni koncert festivala.

Koncert je reminiscenca na leto 2020, jubilejno leto Ludwiga van Beethovna in Huga Wolfa, ki je bilo zaradi pandemije koncertno skromnejše in manj slavnostno. S pričujočim programom želi ansambel poudariti zgodovinski pomen in veličino teh dveh pomembnih skladateljev iz romantike. Poleg dveh izvirnih Wolfovih skladb za godalni kvartet bodo glasbeniki izvedli še njegovo zgodnje delo, Koncert za violino in godalni kvartet, ki je v izvirniku napisan za violino in klavir. V drugem delu večera bo zazvenela znamenita Kreutzerjeva sonata, sicer bolj znana v različici za violino in klavir, čeprav je bila že za skladateljevega življenja prirejena tudi za godalni kvintet.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Lana Trotovšek, violina

Ensemble Dissonance

Janez Podlesek, violina
Matjaž Porovne, Violina
Roberto Papi, Viola
Alja Mandič Faganel, violončelo
Klemen Hvala, violončelo

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji