Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Godba Ruše

Promenadni koncert

Paviljon Mestnega parka
Ned 28 MAJ 10:30
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: Vstopnine ni

Tradicionalni nedeljski koncerti v paviljonu Mestnega parka Maribor


Začetki godbe na pihala v Rušah segajo že v 19. stoletje, organizirano pa je godba začela delovati v juniju leta 1927, ko sta prvi kapelnik Alojz Jurič in bivši godbenik Vencelj Pliberšek ponovno oživila zbor pihalcev. K sodelovanju sta pridobila 20 članov, ki so bili v glavnem delavci takratne Tovarne dušika Ruše.

Med II. svetovno vojno je godba pod vodstvom godbenika Lovca iz Maribora igrala na vseh paradah in apelih. Sčasoma se je število godbenikov zmanjšalo, saj so se pridružili slovenskemu kulturnemu molku, nekaj godbenikov pa je odšlo tudi med partizane na Pohorje. Po koncu vojne so se godbeniki znova sešli in v svoje vrste pritegnili tudi mladino.

Leta 1987, ko je godba praznovala svojo 60. obletnico obstoja, je pihalni orkester zaigral pod taktirko Dušana Remšaka. Na njegovo pobudo je bila leta 1989 ustanovljena tudi mažoretna skupina pod vodstvom Zvezdane Remšak, ki je veljala za prvo tovrstno skupino na Štajerskem. Skupina mažoretk je nastope godbenikov še popestrila in tako pripomogla k številčnejšemu občinstvu, ki je rado prisluhnilo orkestru in uživalo ob nastopih mažoretk.

Leta 1994 je godba postala samostojno društvo in se preimenovala v Godbo Ruše z mažoretno skupino. Vključila se je v Zvezo slovenskih godb ter pričela z nastopi na letnih srečanjih in tekmovanjih pihalnih orkestrov Slovenije. Godba je danes v domačem kraju in drugod poznana po svojem tradicionalnem novoletnem koncertu, ki ga prireja vsako leto 26. decembra, na dan državnosti in enotnosti.

Godba Ruše še danes pod taktirko Dejana Rakoviča ohranja tradicijo in se vsako leto za praznik dela – 1. maj, že navsezgodaj zbere ter z »budnico«, igranjem po ulicah Ruš in okoliških krajih, vabi ljudi k praznovanju. 


Koncerti v Mestnem parku se odvijajo ob sončnih nedeljah od konca maja in vse do začetka septembra v paviljonu pri Akvariju. Koncerti, ki jih izvajajo lokalna in okoliška kulturna društva, naznanijo pomlad, park napolnijo z glasbo in polepšajo nedeljski sprehod družinam, naključnim obiskovalcem, turistom in predvsem stalnemu domačemu občinstvu. V paviljonu bomo znova priča pestri ljubiteljski dejavnosti kulturnih društev in amaterskih kulturnih skupin, znova bodo nastopile različne godbe na pihala, komorne zasedbe ter ljudski pevci in godci, ki bodo zvočno izpolnili nedeljske dopoldneve ljubiteljem parka in narave.

Ogled koncertov je brezplačen.

Koncerte v parku je podprla Mestna občina Maribor.


Ob slabem vremenu prireditev odpade.
Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Dirigent: Dejan Rakovič

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji