Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Forum Nove glasbe Ljubljana 2020 v Mariboru - ODPOVEDANO

Koncert

Dvorana Union, Maribor
Ned 29 NOV 19:30
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 5,00 - 0,00 EUR

Koncert, planiran za 29. 11., je odpovedan.

V Narodnem domu Maribor si zaradi višje sile in negotovih razmer pridržujemo pravico do spremembe programa in razpisanih novih, nadomestnih terminov.
Informacije: Informacijska pisarna Narodnega doma Maribor

Forum Nove glasbe je nov festival sodobne glasbe.

Spored:
Krystof Maratka: hipnoza (hypnosy) [2006]
Marko Nikodijević: glasbena skrinjica/avtoportret z ligetijem in stravinskim (in messiean je tudi oleg) music box/selbstportrait mit ligeti und strawinsky (und messiaen ist auch dabei)) [2001/2003/rev. 2006]
***
Luis Fernando Rizo-Salom: Štiri pantomime za šest glasbenikov (Quatre Pantomimes pour Six) [2013]
Petra Strahovnik: Bistvo (Essence) [naročilo Foruma za novo glasbo 2020, novo delo]
Simon Steen Andersen: vmes (amid) [2004]

Forum Nove glasbe je nov festival sodobne glasbe, ki želi v zgoščeni festivalski podobi nadaljevati tradicijo, ki jo je dve desetletji vzgajal Pihalni kvintet Slowind s svojim Festivalom Slowind v Ljubljani. Kontinuiteta se kaže v zavezanosti najsodobnejši glasbi in predstavljanju tiste glasbe 20. in 21. stoletja, ki v Sloveniji še ni našla svojega odmeva. Gre za preseganje v izrazitejšem osredotočanju na glasbo zadnjih dveh desetletij.

Skoraj vse skladbe letošnjega festivala, ki se bo v obdobju med 10. in 24. novembrom odvijal v Ljubljani, bodo v Sloveniji izvedene prvič. Všteta so tudi naročila za nova slovenska dela, ki so jih prejeli slovenski skladatelji, med njimi tudi na Nizozemskem delujoča slovenska skladateljica mlajše generacije Petra Strahovnik. Med deli tujih skladateljev se bo Forum posvečal predvsem svetovni klasiki zadnjih treh desetletij (O. Adámek, S. Steen Andersen, L. Andriessen, F. Lévy, G. Ligeti, V. Globokar, G. Aperghis, M. Smolka).

Forum Nove glasbe Ljubljana 2020 je zasnovan okoli programskega vodila »Ura telesa«, v katerem sta skriti bistveni prvini kompozicijske poetike kuratorja letošnjega festivala, češkega skladatelja Ondřeja Adámeka  – na eni strani najdemo telesnost in taktilnost, na drugi strani pa močno odvisnost od časovne komponente ter ritmičnega pulziranja. Vseh pet koncertov Foruma bo skušalo osrednjo temo osvetliti vsakič̌ z nove perspektive. 

V Mariboru bomo slišali prvi koncert iz serije, poimenovan »Trans«. Ta se osredotoča na posebno stanje telesa in duha, v katerem je presežen občutek časa, v žarišču večera pa bo izvedba nove skladbe Petre Strahovnik.

Posebnost Foruma predstavlja tudi ansambel Neofonía, ki ga vodi dirigent in skladatelj Steven Loy. Ansambel sestavljajo slovenski glasbeniki, ki se izpopolnjujejo v novi glasbi in s svojim delovanjem presegajo meje domače države.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Pihalni kvintet Slowind

Neofonía

Steven Loy, dirigent

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji