Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Awwwditorij
Informacije
Prestavljene in odpovedane prireditveVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Jazz Ladies

Dobrodelni koncert

Velika dvorana Narodnega doma
Čet 7 MAR 18:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 12,00 EUR

Dobrodelni koncert: Projekt »Donirana hrana«

Jazz Ladies – glasbena zasedba petih mladih dam, zbranih iz ljubezni do glasbe. Prirejajo in izvajajo glasbo iz 60-ih, 70-ih,… pa do danes. Igrajo predvsem jazz, swing in bepop. V njihovem repertoarju pa se najdejo tudi skladbe latinsko ameriškega izvora in slovenske popevke. S svojim raznolikim repertoarjem in svojstvenim načinom izvajanja so, čeprav delujejo šele kratek čas, globoko segle v srca številnega občinstva.

Nastopile so na mnogih javnih in zasebnih prireditvah, med drugimi tudi na festivalih Lent, Arsana, Poleti v NUK…

Iskrene in navdiha polne glasbenice vas s pristnim, igrivim in glamuroznim nastopom nostalgično popeljejo v obdobje zakajenih lokalov ameriške jazz scene.

Projekt »Donirana hrana«

je eden najpomembnejših in odmevnih projektov Lionov v Sloveniji. Borba proti lakoti je tudi eden od poglavitnih ciljev lionizma v tem stoletju. Slovenskim Lionom je uspelo doseči, da hrana, ki bi končala med odpadki, najde pot do tistih, ki jo potrebujejo. Lioni smo dosegli tudi spremembo predpisov, ki urejajo to področje.

Članice LK Zarja Maribor smo ugotavljale, da je vse več ljudi v stiski, da se težko prebijajo iz dneva v dan, da so mnogi, kar je še posebej zaskrbljujoče, celo lačni. 

Ideja o projektu „Viški hrane« je nastala prav v našem klubu. Prve so ga sicer začele izvajati Lionke iz LK Mozaik Celje februarja 2013, v našem klubu pa osem mesecev kasneje, oktobra 2013. 

Vsak večer po 21. uri smo pri donatorjih prevzele hrano (pripravljeno po predpisih, ki ureja prevoz hrane, za kar smo opravile tudi usposabljanje) in jo s svojimi avtomobili in na lastne stroške, v dogovoru s Centrom za socialno delo Maribor, prepeljale v Zavetišče za brezdomce. Viške hrane je Center za socialno delo kasneje dodelil še Varni hiši, Materinskemu domu in nekaterim pomoči potrebnim starejšim občanom. Decembra so se nam pridružili tudi posamezni člani LK Maribor Piramida.

V maju 2014 je pod našim vodstvom Projekt prešel na Center za socialno delo. Skupaj z ostalima mariborskima LK in Zvezo LK Slovenije smo CSD donirali prevozno sredstvo. Na Mestni občini Maribor pa so CSD zagotovili eno delovno mesto.

Število trgovcev, ki so donirali viške hrane je iz enega naraslo na sedem. Tako je Center poleg Zavetišča za brezdomce, Varne hiše in Materinskega doma, lahko pomoč zagotavljal vse večjemu številu občanov, ki si je sami niso mogli zagotoviti.

V drugi polovici leta 2016 smo, zaradi pravnih zapletov, Zarje nekaj dni same skrbele za varne prevzeme in delitev hrane v Ljudski kuhinji Doma pod Gorco, seveda s pomočjo njihovih strokovnih delavcev.

Od 1. oktobra 2016 projekt »Donirana hrana« izvajamo preko programa Ljudska kuhinja Betlehem Nadškofijske Karitas Maribor, ki zagotavlja s standardi usklajen prevzem, prevoz, skladiščenje in razdeljevanje hrane. Prav tako so ustrezno usposobljeni sodelujoči delavci in prostovoljci Karitas.

Danes se projekt izvaja že v 27 krajih in v 70 trgovinah po vsej Sloveniji. Lioni smo še posebej ponosni, da je naši Zvezi LK uspelo doseči spremembo predpisov, tako da izvajanje Projekta podpira tudi zakonodaja.

Trenutno se prevzema hrana v 16 trgovskih centrih. Statistični podatki za obdobje od 1. 1.- 31. 12. 2018

V letu 2018 smo v 16 trgovskih centrih prejeli: 351.662 kosov živil (sadje in zelenjava, pekovski izdelki, sendviči, drugi mesni izdelki in mlečni izdelki); 22.969,38 kg živil (sadje in zelenjava, pečeno meso in priloge ter pekovski izdelki) v skupni vrednosti cca 600.000,00 €; vključenih je 181 uporabnikov, od tega 60 % družin in 40 % posameznikov, skupaj 452 oseb; sodeluje 38 sodelavcev in prostovoljcev Karitas, ki so opravili 3353,5 delovnih ur, ki se nanašajo na prevzem, skladiščenje, sortiranje in razdeljevanje hrane, vodenje ustreznih evidenc ter skrb za red in čistočo; prevoženih je bilo 26.065 km (dnevno se opravi s 3 vozili cca 73 km).

Hrana ne sodi v smeti!

Bojana Kmetec Rošic, predsednica Lions klub Maribor Zarja

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Natalija Tumpej, vokal
Taja Božič, klavir
Nina Merkoci, saksofon
Petra Trobec, kontrabas
Nina Korošak Serčič, bobni

Organizator:
Lions klub Maribor Zarja

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Zapiramo vrata, a ostajamo z vami.

Ne boste pa ostali sami. Z vami se bomo družili na naših socialnih omrežjih, kjer bo vrvelo od dobre glasbe in dobre volje.

Ekipa Narodnega doma Maribor