Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Awwwditorij
Informacije
Prestavljene in odpovedane prireditveVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

La passione

Festival Maribor 2018

Dvorana Union, Maribor
Pon 24 SEP 19:30
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 12,50 - 20,00 EUR

Programska knižica Festivala Maribor 2018
Italijanski vzdevek »La passione« se je, tako kot mnogi drugi, pritaknil Haydnovi simfoniji šele po njenem nastanku, nato pa se je z njo zlil. 

Spored:
Joseph Haydn: Simfonija št. 49 v f-molu, Hob. I:49, »La Passione«
Antonín Dvořák: Serenada za godala v E-duru, op. 22
***
Wolfgang Amadeus Mozart: Adagio in fuga v c-molu za godala, KV. 546
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za klavir in orkester št. 9 v Es-duru, KV. 271, »Jeunehomme«

Italijanski vzdevek »La passione« se je, tako kot mnogi drugi, pritaknil Haydnovi simfoniji šele po njenem nastanku, nato pa se je z njo zlil. V navezi na ženski določni člen se prevaja kot »strast«, kar je prispevalo k dojemanju te glasbe kot Haydnovega strastnega mladostniškega izbruha. Za tak sloves simfonije lahko obdolžimo prav italijanski naslov, ki nam takoj v misli prikliče mediteransko čustvenost. V resnici so imeli njeni botri v mislih nekaj drugega, in sicer povod za nastanek tega dela ‒ praznovanje velikega tedna; tako kot v mnogih drugih jezikih lahko namreč v italijanščini passione pomeni tako strast kot pasijon. Pa vendar tisto priljubljeno tolmačenje ni daleč od srčike dela, saj simfonija izhaja iz Haydnovega viharniškega obdobja in je polna izraznih gest, vznemirljivih kontrastov in tudi patetičnih tonov, naravnost trpečih izbruhov, ki si jih je Haydn nedvomno zamislil v povezavi s Kristusovim trpljenjem, čeprav je verjetno hkrati dal duška lastni razgibani notranjosti.

Glasbeniki bodo na našem koncertu pretkano spletli izrazno zaostrena dela z idiličnimi oddihi. Za slednje bo poskrbela Dvořákova blaga serenada za godala. Nato se bomo ponovno zresnili ob grandioznih Mozartovih Adagiu in fugi, ki s svojim neustavljivim gonom že nakazuje ponotranjenost in intenzivnost Beethovnove glasbe ter njegovih znamenitih fug.

Za nas bodo igrali člani Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, okrepljeni z gostujočimi glasbeniki. Vodil jih bo veliki poznavalec in nemirni raziskovalec, predvsem pa srčni glasbenik, dirigent in pianist Alexander Lonquich, s katerim se vsak koncert prelevi v intenzivno, nesebično predajanje silovitosti in subtilnosti glasbe. Lonquich nam bo ob koncu koncerta razkazal še svoje subtilne virtuozne sposobnosti. Kot solist bo zaigral v enem najzanimivejših Mozartovih koncertov za klavir, ki tehnično zahtevnost ovije v navidezno zračnost in lahkotnost.

Vstopnice:: 25 € / predprodaja 20 € / upokojenci 20 € / študenti, invalidi 12,50 €
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.

Spletna stran >>

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
z gosti

Alexander Lonquich,
dirigent in pianist

Pokrovitelj

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Zapiramo vrata, a ostajamo z vami.

Ne boste pa ostali sami. Z vami se bomo družili na naših socialnih omrežjih, kjer bo vrvelo od dobre glasbe in dobre volje.

Ekipa Narodnega doma Maribor