Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Awwwditorij
Informacije
Prestavljene in odpovedane prireditveVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Ni vrnitve v normalnost

Festival Maribor 2021

Dvorana Union, Maribor
Sob 25 SEP 19:30
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 25,00 EUR


V evropskem merilu enkratna skupina glasbenikov.


John Adams: Shaker Loops
Max Richter: Vivaldi Recomposed
***
Ivan Božičević: Rethink! (Trailer) Symphony of Exigent Transformation (Simfonija nujne preobrazbe)
Richard Strauss: Metamorfoze za 23 solističnih godal

No Borders Orchestra (NBO) je v evropskem merilu enkratna skupina glasbenikov. Sestavljena je iz najboljših profesionalnih inštrumentalistov iz različnih držav, verskih in etničnih skupin zahodnega Balkana. Skupaj se dvigajo nad politične opredelitve in dokazujejo, da najpomembnejši, humani cilji lahko povezujejo različno in nasprotujoče. Na tem temelji njihovo dvojno poslanstvo: ustvarjati izjemno glasbo in dvigovati zavest o perečih družbenih temah.

No Borders Orchestra poleg tega dokazuje, da glasba ni zgolj stvar zaprtih koncertnih dvoran, temveč zmore in mora preseči razlike med ljudmi ter prispevati k skupnemu dobremu. Verjetno ni izziva, ki bi bolj potreboval takšno humano naravnanost kot svet po pandemiji. Prav zdaj je čas, da človeštvo stopi skupaj, pozabi na razlike in se posveti skupnemu cilju, ki je pomembnejši od parcialnih interesov. Glasbeniki iz NBO verjamejo, da njihova izkušnja pri združevanju ljudi z Balkana skozi glasbo lahko pomaga tudi današnjemu pokoronskemu svetu.

Pri pričujočem projektu se je No Borders Orchestra pridružil vrsti vrhunskih ustvarjalcev in znanstvenikov, ki so naslovili javno pisno na evropski politični vrh z zahtevo, da se po pandemiji izogne »vrnitvi v normalnost«. Pravijo: »Onesnaženje, klimatske spremembe in uničenje zadnjih pasov narave je pripeljalo svet do točke preloma. Zato in zaradi naraščajočih družbenih neenakopravnosti verjamemo, da je ‘vrnitev v normalnost’ nepredstavljiva. Potrebujemo spremembo, temeljito moramo prevetriti svoje cilje, vrednote in gospodarstvo. Ukrepati moramo zdaj.«

Koncert tematizira preobrazbo v in skozi glasbo. Slišali bomo minimalistično skladbo Shaker Loops, eno najpogosteje izvajanih del slovitega ameriškega skladatelja Johna Adamsa, preobrazbo solističnih koncertov Štirje letni časi Antonia Vivaldija, kot jih je z modernim ušesom slišal skladatelj Max Richter, in kot krono še razkošno godalno delo Metamorfoze Richarda Straussa, odraz skladateljevega duševnega stanja ob bolečem uničenju, ki mu je bil priča ob koncu druge svetovne vojne. Zazvenela bo tudi kratka glasbena napoved (Trailer) večjega dela, ki ga je priznani hrvaški skladatelj Ivan Božičević napisal po naročilu No Borders Orchestra in ki v naslovu, Simfonija nujne preobrazbe,povzema sporočilo našega zadnjega festivalskega večera.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

No Borders Orchestra
Dirigent: Premil Petrović

Solist: Stanko Mandić, violina

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Julij in avgust 2021 - odpiramo življenje!

Lent po Lentu

Poletni Art kamp, Glasbeni balkoni, Koncerti!

Koncerti v parku