Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Nova prijateljstva

Festival Maribor 2022

Dvorana Union, Maribor
Sre 21 SEP 19:30
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 7,50 - 15,00 EUR

Spored:

Joseph Haydn: Klavirski trio v G-duru, Hob. XV:25
Johannes Brams: Klavirski trio št. 3 v c-molu, op. 101
***
Karel Jeraj, Johannes Brams, Clara Schumann, Gustav Mahler


Najlepša festivalska srečanja so tista, ki presenetijo z novimi spoznanji in obrodijo nova prijateljstva. Štirje raznovrstni glasbeniki, ki jih karierne poti vodijo na različne konce sveta, so se srečali prav v okviru Festivala Maribor.

Gal Faganel, ki je svojo karierno pot začel v ZDA, se zdaj kot koncertni glasbenik in profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo vedno bolj intenzivno posveča delovanju v Sloveniji. Avstrijski violinist Benjamin Ziervogel je že na začetku svoje profesionalne poti hitro našel mesto v Sloveniji, postal je namreč koncertni mojster Simfonikov RTV Slovenija in obenem z velikim uspehom nadaljeval z muziciranjem v mednarodnih komornih zasedbah. Godalca se bosta skupaj s Simonom Trpčeskim posebej za to priložnost povezala v trio, ki se bo brez odlašanja lotil največjih mojstrovin. Nato se bo Trpčeski pri izvedbi samospevov prelevil v občutljivega spremljevalca karizmatične mariborske sopranistke Nike Gorič.

Navdihujoča spirala glasbenih poznanstev se zrcali v sporedu koncerta. Povezuje skladatelje, katerih življenjsko delo se je vrtelo okrog žarišča napredne glasbe 19. in zgodnjega 20. stoletja, za kar je takrat veljal Dunaj.

V pričakovanju, da bo ob žaru mojstrov dunajske klasike ujel navdih ter sodeloval z najboljšimi glasbeniki v Evropi in ustvaril popolno inštrumentalno glasbo, se je Brahms poslovil od Clare Schumann, ki je ostala v Nemčiji, in se preselil na Dunaj. Vdova njegovega prijatelja Roberta Schumanna je bila Brahmsova prijateljica in podpornica ter tudi sama genialna glasbenica. Poleg bleščeče pianistične kariere ji je ob družinskih obveznostih in ovirah, postavljenih pred ženske ustvarjalke v 19. stoletju, uspelo najti čas še za skladanje.

Sredi 19. stoletja se je na Dunaj preselila slovensko-češka družina, v kateri se je rodil Karel Jeraj. Jeraj je bil izredno nadarjen vsestranski glasbenik, ki je bil v mladih letih celo pianist slavnega romunskega skladatelja Georgeja Enescuja. Nato se je posvetil violini in postal koncertni mojster dunajske opere, takrat še dvorne, ter Filharmonikov, in to ravno v njunem zlatem obdobju, pod vodstvom Gustava Mahlerja. V drugi polovici svojega življenja se je s soprogo, slovensko pesnico Vido Jeraj, preselil v Ljubljano, kjer je delal pod okriljem Glasbene matice. Poučeval je violino in vodil novoustanovljeni orkester Glasbene matice. V tem času je uglasbil več besedil svoje soproge in nam zapustil niz občutenih samospevov, vrednih naše pozornosti.

Naveza novih glasbenih partnerstev tako prihaja v Maribor z dvojno obljubo: to bo koncert v družbi najboljših in hkrati obet novih glasbenih odkritij.


Vstopnice: 15 € / upokojenci 12 € / študenti, invalidi 7,50 €.

Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.
 
Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Nika Gorič, sopran

Simon Trpčeski, klavir

Benjamin Ziervogel, violina

Gal Faganel, violončelo

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji