Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Ognjemet ritmov in občutij

Festival Maribor 2021

Dvorana Ondine Otta Klasinc, SNG Maribor
Čet 16 SEP 19:30
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 12,50 - 25,00 EUR

Festival Maribor 2021 programska knjižica

Spored:
Marij Kogoj: Bagatele za orkester (prir. Alojz Srebotnjak)
Franz Liszt: Koncert za klavir in orkester št. 2 v A-duru, S 125
***
Zoltán Kodály: Plesi iz Galante
George Enescu: Romunska rapsodija št. 1 v A-duru, op. 11


Otvoritveni koncert Festivala Maribor 2021

Simona Trpčeskega, pianista iz Severne Makedonije, ki je pred dvajsetimi leti na mah osvojil elitni svet zahodnoevropske klasične glasbe, je neki kritik opisal kot »karizmatičnega kameleona«, svobodnega glasbeniškega duha, ki nas popelje »na nepredvidljiva popotovanja celo v glasbi, za katero smo verjeli, da jo dobro poznamo«. Trpčeskega bomo na Festivalu Maribor 2021 spoznali v vsej njegovi raznolikosti: kot suverenega virtuoza, ki je stalni gost najuglednejših svetovnih odrov, kot poglobljenega glasbenika, ki z izbranimi glasbenimi partnerji razgrinja plasti kompleksne komorne glasbe, in kot karizmatičnega Makedonca, ki s svojo pristnostjo in toplo naravo uspešno povezuje na videz nezdružljive svetove in ljudi.

Na otvoritvenem koncertu Festivala Maribor 2021 se nam bo Trpčeski predstavil z interpretacijo dela, ki je v svoji družbi prav tako nenavadno, kakor je Trpčeski med svojimi kolegi. Drugi klavirski koncert Franza Liszta, po skladateljevih besedah »simfonični koncert«, je več kot virtuozno razkazovanje – poln je barv, razpoloženj in večplastnih povezav, ki jih pronicljivi interpret lahko poveže v izvirno in napeto zgodbo.

Pianistu in Simfoničnemu orkestru SNG Maribor se bo pridružil gost, s katerim Trpčeski posebno rad sodeluje. Izjemni Gabriel Bebeşelea je zaslovel kot najobetavnejši talent med romunskimi dirigenti. Na domačih tleh je že zgodaj požel toliko navdušenja, da so ga pri njegovih štiriindvajsetih letih imenovali za prvega dirigenta operne hiše v Iaşiju, s čimer je postal najmlajši glasbenik na takšnem položaju v romunski zgodovini. Bebeşelea nam bo predstavil glasbeno pestrost panonskih skladateljev. Slišali bomo Plese iz Galante madžarskega skladatelja Zoltána Kodályja, o katerem je Bartók pripomnil, da je posvojil jezik  madžarske ljudske glasbe in ga tako mojstrsko obvlada, kakor da bi bil njegov materni jezik. Skladno razpoloženje madžarskih plesov se bo raztegnilo v priljubljeno Romunsko rapsodijo Georgeja Enescuja, ki je s svojim spontanim učinkom zahodnoevropske poslušalce prvič navdušil za romunsko glasbo. Prepričani smo, da bo ta glasbeni ognjemet navdušil tudi nas! 


Koncert je del abonmaja Simfoničnega orkestra SNG Maribor 2021/2022.


PCT
Ob vstopu na prizorišče smo kot organizator po zakonu dolžni preverjati dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Najenostavnejši in najhitrejši način je, če imate dokazilo s QR kodo na papirju ali telefonu, veljajo pa tudi potrdila/dokazila v drugih oblikah, npr. cepilni kartončki, cepilne knjižice, SMS sporočilo o negativnem hitrem testu … Preberi več.­

 
Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Simfonični orkester SNG Maribor

Dirigent: Gabriel Bebeşelea
Solist: Simon Trpčeski, klavir

V koprodukciji s SNG Maribor.

 

 

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji