Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Orkester mobilnih telefonov

Festival Maribor 2020 - koncert

Dvorana Union, Maribor
Pet 25 SEP 20:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 7,50 - 15,00 EUR

Koncertni list • Festival Maribor 2020 Programska knjižica

Dobro uglašeno sodelovanje tehnologije in človeka je izziv.

Spored:
Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento v F-duru, K. 138
Anders Lind: Godalni orkester nadzorovane napetosti (Voltage Controlled String Orchestra, 2020), delo za orkester in pametne telefone
***
Mieczysław Weinberg: Komorna simfonija št. 1, op. 145

Dobro uglašeno sodelovanje tehnologije in človeka je izziv, s katerim se bolj ali manj uspešno nepretrgoma ukvarjamo. Švedski skladatelj in zvočni umetnik Anders Lind je s svojim izjemnim čutom za pravo razmerje in sinergijo obeh svetov naše sodobnosti – realnega, akustičnega ter virtualnega, elektronskega – zgradil most, ki ni le eleganten, temveč tudi zveni čudovito.

V takšnem duhu je nastal Lindov projekt Orkester mobilnih telefonov – ad hoc orkester posameznikov, ki načeloma niso glasbeniki, pač pa njihovi pametni telefoni služijo kot inštrumenti. Za sodelovanje ni potrebno predhodno glasbeno znanje, dovolj je dobršna mera radovednosti, nekaj zbranosti ter obilje veselja do skupnega muziciranja. Pri tem orkestru lahko torej sodeluje skoraj vsak; poleg omenjenih vrlin je treba prinesti s seboj še (napolnjeni) pametni telefon, odpreti aplikacijo, ki jo je Lind ustvaril za ta projekt (Mobilephoneorchestra.com), in se udeležiti vaje s skladateljem. Na vaji se bomo naučili izvajati skladbo s pomočjo aplikacije, ki vsebuje animirani notni sistem s šestimi barvnimi polji in z nezapletenimi navodili za izvedbo.

Lind s projektom doseže na prvi pogled nepovezana cilja: demokratizira izvajanje sodobne orkestrske umetniške glasbe ter razvija nove glasbene možnosti za izvajanje sodobne umetniške glasbe z elektronskimi zvoki. Rezultat je zlitje elektronskih zvokov in akustične glasbe godalnega orkestra – v našem primeru izjemnega Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom Stevena Loya – ter skupno muziciranje orkestra poslušalcev in akademske zasedbe. Lind je projekt že večkrat uspešno predstavil na različnih koncih sveta in v različnih družbenih skupinah aktivnih poslušalcev. Posebej za Festival Maribor 2020 je skladatelj ustvaril novo delo. 

Če ste doslej mislili, da nikdar ne boste sodelovali pri profesionalni izvedbi nove skladbe sodobnega skladatelja, in to na uglednem glasbenem festivalu, potem je napočil čas za izziv.

Pred koncertom bo potekala priprava s skladateljem in vaja z orkestrom s pričetkom ob 18. uri, v skupnem trajanju 90 minut. 
Pridružite se nam, če imate smisel za glasbo, četudi brez izkušenj, si pa želite sodelovati v orkestru. S seboj prinesite pametni telefon.
Sodelovanje v orkestru mobilnih telefonov je možno zgolj s predhodno prijavo v Informacijski pisarni na vstopnice@nd-mb.si ali na telefonsko številko 031 479 000.

Vstopnice: 15 € / upokojenci 12 € / študenti, invalidi 7,50 €.
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije

Dirigent: Steven Loy

Anders Lind, analogni sintetizatorji

Pokrovitelj

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji