Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Perpetuum Jazzile

Koncert

Trg Leona Štuklja
Pet 8 JUL 21:30

Cena vstopnice: 20,00 - 0,00 EUR

Lent po Lentu


Vokalno razkošje
Ste za večer, poln glasbe, čeprav na odru ne bo niti enega inštrumenta?
Perpetuum Jazzile je tisti glasbeni unikum, ki uspešno podira meje. Geografske, saj nastopajo po vsem svetu, predvsem pa meje človeškega glasu. Če smo običajni smrtniki že zadovoljni, kadar nam pod tušem uspe zadeti kak malce višji ali nižji ton, so glasovi, zbrani v tej zasedbi, povsem drugačna žival. Z drugega planeta.
Glas-mašina, ki osupne s parado zvočnih impresij, s katerimi odslikavajo zvok deroče vode, piša vetra ali hrumenja letalskih motorjev, in navdušuje z žanrskim razkošjem ljudske, popularne ter jazzovske glasbe, gospela, bluesa, bossa nove, diska in funka. In – smo že omenili njihovo neverjetno odrsko energijo?


Perpetuum Jazzile je poznana kot ena najbolj spektakularnih in največjih vokalnih skupin na svetu. S strani kritikov priznani vokalni orkester iz Slovenije je priljubljen po zaslugi svojih močnih ritmov, bogatih harmonij, pozitivne energije, neprimerljive kreativnosti in posebne mešanice najrazličnejših žanrov glasbe, ki jo poustvarjajo samo s človeškim glasom – ljudske, popularne, jazzovske glasbe, gospela, bluesa, bossa nove, diska, funka in drugih. Glasba Perpetuum Jazzile vključuje tudi vokalna tolkala, tako imenovani človeški beatbox (human beatbox) z neverjetnim naborom z usti poustvarjenih bobnov in ritmov, poleg tega pa pevci skupine uporabljajo tudi roke in dele teles, s katerimi ponazarjajo dež, nevihte in druge, najrazličnejše okoljske pojave, od vzleta letala do zvokovne interpretacije izvira vode.

Bogat koncertni repertoar Perpetuum Jazzile vključuje edinstvene vokalne aranžmaje svetovno znanih glasbenih imen, kot so ABBA, Toto, Michael Jackson, The Queen, Daft Punk, David Guetta, Lady Gaga, Earth, Wind & Fire, Billy Joel, David Bowie, Joni Mitchell, George Benson, Bee Gees in druge glasbene legende, poleg teh pa tudi na svojstven način izvedene in aranžirane ljudske pesmi.

Vokalni orkester nastopa v različnih svetovnih jezikih – od angleščine, portugalščine, španščine, italijanščine, nemščine, hrvaščine, makedonščine, seveda slovenščine do drugih jezikov.

Občinstvo je na njihovih koncertih deležno unikatne glasbe, ki jo spremlja velika duša zasedbe. To niso zgolj ustvarjalne vokalne priredbe, ki so navdušile tudi že veliko priznanih glasbenikov po svetu, temveč Perpetuum Jazzile z občinstvom vedno deli tudi energijo in mogočen zvok, ki ga marsikdo ne bi pričakoval zgolj od človeškega glasu.

Perpetuum Jazzile je bil ustanovljen leta 1983, pod taktirko takratnega umetniškega vodje Marka Tirana, ki je s skupino (pod takratnim imenom Gaudeamus) začel z izvedbo zahtevnejših jazzovskih vokalnih aranžmajev. Pomembno vlogo pri razvoju zasedbe je imel v letih 2001-2010 Tomaž Kozlevčar, ki je za skupino spisal nekaj legendarnih aranžmajev, kot so Africa, Avsenik Medley, Poletna noč in mnogo drugih, sodeloval pa je tudi pri razvoju produkcije zvoka.

Danes je Perpetuum Jazzile znan kot svetovno najpriljubljenejši vokalni orkester na YouTubu, kjer z vsemi skladbami (in skladbo Africa v ospredju) že krepko presega 88 milijonov ogledov, uvrščeni pa so bili tudi med 40 najpriljubljenejših videov. Poleg številnih nagrad je skupina leta 2008 za uspeh skladbe Africa prejela tudi viktorja za posebne dosežke.

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji