Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

radio.string.quartet

Cikel koncertov Blue Planet

Mali oder Narodnega doma
Sre 26 OKT 20:30
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 8,00 - 10,00 EUR

»Igramo pesem življenja, polno kaosa, energije in lepote!«  radio.string.quartet


Njihova glasba je vizionarska, večplastna, staro in novo v enem paketu. Je kakor na novo odkriti kozmos, ki združuje prihodnost s čvrstimi koreninami preteklosti. Vanjo se povsem spontano, a neustavljivo potapljajo ljubitelji klasične glasbe, jazza in popa, pa tudi ljubitelji elektronske glasbe.

Dunajski radio.string.quartet, v katerem godejo Nizozemka, Tajvanka in dva Avstrijca, se že od nastanka (2004) prizadeva razširiti zvočni spekter klasičnega godalnega kvarteta. Na 16 strunah je mogoče pravzaprav vse. Ne glede na to, ali gre za jazz-rockovski groove ali popevke, novo glasbo ali evropsko ljudsko izročilo: r.s.q. je prestopil vse mogoče meje in si v žanru neklasičnih godalnih kvartetov priboril trajno mesto ob boku ameriških pionirjev Kronos Quartet inTurtle Island Quartet, v to ugledno družbo pa sodijo tudi poljski jazzovsko nastrojeni godalci Atom String Quartet, ki smo jih v naši organizaciji pred leti že gostili v Mariboru.

Odločilen dejavnik pri razvoju kvarteta je bil izjemen uspeh njihovega prvega albuma »Celebrating the Mahavishnu Orchestra«, na katerem je za godalni kvartet prirejena glasba Johna McLaughlina in ene najvplivnejših jazz rock skupin sedemdesetih. Še pred izidom so celoten album v živo izvedli na berlinskem jazz festivalu 2006 in bili proglašeni za festivalski vrhunec. Tudi kasneje so navdih za svoje konceptualne izlete velikokrat črpali drugje (Weather Report, Franz Liszt, Billie Holliday, Radiohead).

Njihov pravkar objavljen album B.A.C.H – like waters (2022) je posvečen glasbi J.S.Bacha, ki so ga zmeraj izjemno spoštovali številni priznani jazz glasbeniki (Bill Evans, Dave Brubeck, Keith Jarrrett...),  in mu ob skladateljskem geniju priznavali tudi status vrhunskega improvizatorja na glasbilu.

Člani kvarteta so za njegovo Sonato za violino v g-molu napisali priredbo in na ta način 300 let staro glasbo umestili v današnji čas. Stebri glasbe velikega baročnega mojstra so trdno zasidrani in samosvoji, le oblačila so prilagojena novemu času in glasbenemu jeziku radio.string.quarteta. Kdo ve, morda bi glasba velikega mojstra danes zvenela točno tako, kot jo izvajajo radio.string.quartet? 

Ob Bachu nam bodo radijci odigrali tudi skladbe z njihovega albuma »In Between Silence« (2017).


Vstopnina: 10 €,  8 € študenti
Vstopnice bo mogoče kupiti tudi uro pred pričetkom koncerta na blagajni prizorišča.
Informacije: zavod.etnika@gmail.com,  tel. 040 632 232

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Bernie Mallinger, violina, vokal
Sophie Abraham, violončelo, vokal 
Cynthia Liao, viola, vokal
Igmar Jenner, violina

Organizacija: Zavod Etnika
Koprodukcija: Narodni dom Maribor

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji