Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Simon Trpčeski in prijatelji

Festival Maribor 2021

Dvorana Union, Maribor
Tor 21 SEP 19:30
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 7,50 - 15,00 EUR

­Koncertni list • Festival Maribor 2021 programska knjižica


Spored:
Dmitrij Šostakovič: Trio št. 2 v e-molu za klavir, violino in violončelo, op. 67
Tome Mančev: Tanec za tolkala in klavir
***
Max Bruch: Romanca v F-duru, op. 85, za violo in klavir
Francis Poulenc: Sonata za klarinet in klavir, FP 184
Pande Šahov: Kvintet za klavir, klarinet, violino, violončelo in tolkala
Guillaume Connesson: Divertimento (prir. za sekstet: Vlatko Nušev)


Koncert komorne glasbe, kakršnega še niste slišali.

Temperament, s katerim odraščamo, nas zaznamuje za vedno, tudi v glasbi. Morda lahko s tem deloma pojasnimo, zakaj glasbeniki tudi po tem, ko že dolgo ubirajo svetovljanska pota, zapisane note slišijo in izvajajo na različne načine.

Glasbenike, ki se bodo na tem koncertu zbrali okrog Simona Trpčeskega, povezuje skupno poreklo in temperament – vsi prihajajo z Balkana in so s tamkajšnjo ljudsko glasbo tesno povezani. Ljubezen do tega ljudskega izročila je njihova stična točka in zato morda tudi velika dela klasične glasbe razumejo na podoben način. Tako povezani, tvorijo nevsakdanjo komorno skupino, ki k snovanju koncerta pristopa na izviren način. Njihov glasbeni okus je neomejen, tako kot njihova muzikalnost in virtuoznost. Z enako predanostjo igrajo dela klasične in sodobne glasbe, dela Maxa Brucha, Francisa Poulenca in Dmitrija Šostakoviča postavljajo ob bok novim delom svojih sodobnikov in sonarodnjakov. 

Priložnost bomo imeli slišati enkraten program s klasičnimi mojstrovinami komorne glasbe in razpoloženjsko iskrivimi novimi deli. Poleg že omenjenih skladateljev nam bodo predstavili dela sodobnikov: v Angliji živečega severnomakedonskega skladatelja Pandeja Šahova, ki ga poznamo tudi kot avtorja glasbe za projekt Makedonissimo, tolkalski ognjemet skladatelja Tomeja Mančeva iz Severne Makedonije ter glasbo Guillauma Connessona, enega najpogosteje izvajanih in komunikativnih sodobnih francoskih skladateljev.

Rdeče niti koncerta ne bo mogoče spregledati – globoke povezanosti glasbenikov, ki spajajo raznolikost klasičnega, ljudskega in novega, mentalitete tako zahodnega kot vzhodnega, glasbenikov, ki ustvarjajo z iskreno odprtostjo in željo, da poslušalce z glasbo navdušijo za glasbo. 


Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.


PCT
Ob vstopu na prizorišče smo kot organizator po zakonu dolžni preverjati dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Najenostavnejši in najhitrejši način je, če imate dokazilo s QR kodo na papirju ali telefonu, veljajo pa tudi potrdila/dokazila v drugih oblikah, npr. cepilni kartončki, cepilne knjižice, SMS sporočilo o negativnem hitrem testu … Preberi več.­

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Simon Trpčeski, klavir
Hidan Mamudov, klarinet, saksofon, kaval
Aleksandar Krapovski, violina
Sorin Spasinovici, viola
Aleksander Somov, violončelo
Vlatko Nušev, tolkala

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji