Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Transilvanija

Festival Maribor 2022

Dvorana Union, Maribor
Sob 24 SEP 19:30
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 12,50 - 25,00 EUR

Zaključni koncert Festivala Maribor 2022


Spored:

Károly Filtsch: Uvertura v D-duru
Ludwig van Beethoven: Koncert za violino, violončelo, klavir in orkester v C-duru, op. 56
***
Béla Bartók: Transilvanski plesi, Sz. 96
Dan Variu: MikroDivertisment za godalni orkester
Zoltán Kodály: Plesi iz Marosszéka
György Ligeti: Romunski koncert


Medtem ko nekateri ob omembi Transilvanije najprej pomislijo na grofa Vlada Tepeša, bolj znanega pod imenom Drakula, mi ta predel Romunije povezujemo z odličnimi glasbeniki. Središče Transilvanije je Cluj, mesto z razgibanim kulturnim in glasbenim življenjem, v katerem domuje eden vodilnih romunskih orkestrov. Transilvanski državni filharmonični orkester kot glavni dirigent vodi karizmatični Gabriel Bebeşelea, ki nas je lani navdušil s simfoniki SNG Maribor. Tokrat nas bo z domačim orkestrom popeljal na živopisni glasbeni sprehod po tej romunski pokrajini.

V Cluju se je leta 1830 rodil čudežni deček Károly Filtsch, romunski pianist in skladatelj nemško-madžarskega porekla. V domovini je Filtsch s svojim igranjem na klavir navduševal že pri rosnih petih letih, nato se je pričela njegova mednarodna pot. Študiral in z velikimi uspehi nastopal je na Dunaju, v Budimpešti, Londonu in tudi Parizu, kjer ga je poučeval Franz Liszt in občudoval Frédéric Chopin. Bleščeče obete pa je tragično presekala usoda, Filtsch je namreč umrl, star komaj petnajst let. Kljub temu nam je zapustil nekaj izjemnih skladb, med katerimi izstopa Uvertura v D-duru, dorečeno mojstrsko delo, nastalo izpod peresa komaj enajstletnega skladatelja.

20. stoletje je bilo priča razcvetu raziskovanja transilvanske ljudske glasbe. Eden njenih najbolj pronicljivih raziskovalcev je bil Béla Bartók, ki so ga transilvanski plesi tako očarali, da jim je posvetil izvirno skladbo, ki to ljudsko glasbo spoštljivo in zvesto prenaša v orkestrski medij. Ta glasba je pritegnila še drugega velikana madžarske glasbe, Zoltána Kodálya, ki je v orkestrsko skladbo pozorno prenesel plese iz regije Marosszék. Tudi velikan sodobne glasbe György Ligeti je bil tesno povezan s Transilvanijo, saj je kot sin madžarskih staršev odraščal v Cluju. Raziskoval je romunsko ljudsko glasbo in se je kot skladatelj v tradiciji Bartóka in Kodálya želel približati njenemu pristnemu zvoku, kot je razvidno iz njegovega zgodnjega dela, Romunskega koncerta.

Za utrinek iz sodobne ustvarjalnosti bo poskrbelo delo skladatelja mlajše generacije, Dana Varija iz Cluja, ki ubira postmodernistične poti in stremi k estetsko izvirni mešanici različnih glasbenih slogov. Eno takšnih del je MikroDivertisment, ki ga lahko razumemo kot posvetitev Bartókovemu delu.

Zaključni koncert Festivala Maribor 2022 bo izzvenel v barvitem zvočnem bogastvu, pri čemer bo poskrbljeno tudi za virtuozni blišč: transilvanski glasbeniki bodo z ognjevitim in organsko uigranim solističnim triom Simona TrpčeskegaAleksandra Krapovskega in Aleksandra Somova počastili vselej navdihujoče delo Ludwiga van Beethovna.


Vstopnice: 25 €  / upokojenci 20 € / študenti, invalidi 12,50 €.

Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.
 
Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Transilvanski državni filharmonični orkester
Gabriel Bebeşelea, dirigent

Simon Trpčeski, klavir

Aleksandar Krapovski, violina

Aleksander Somov, violončelo

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji