Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Beethovnova filharmonija Baden

1. koncert Orkestrskega cikla 2024/2025

Dvorana Union, Maribor
Čet 7 NOV 19:30
Izv
Izv
Izven in Orkestrski cikel

Cena vstopnice: 21,00 - 29,00 EUR

29 €; 21 € (upokojenci in invalidi), 7 € (študenti, dijaki)
Družinska vstopnica: 26€ (odrasli), 7€ (otrok)


 Programska knjižica 2024/2025

Joseph Haydn: Simfonija št. 104 v D-duru, Hob. 1/104
Carl Maria von Weber: Koncert za klarinet in orkester v f-molu, št. 1, op. 73

***
Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 1 v C-duru, op. 21


 

Beethovnova filharmonija iz Badna je orkester izbrancev – člani so pretežno na Dunaju delujoči glasbeniki, ki želijo negovati žlahtni dunajski instrumentalni zvok z značilnim sijočim godalnim zvenom in mehkimi srebrnimi frazami pihal. Orkester se osredotoča na interpretacije del klasicizma in zgodnje romantike. Od leta 1995 prireja cikel koncertov v cesarskem mestecu Badnu pri Dunaju, ličnem vrelcu navdiha, v katerem se je na dolge sprehode po okoliški naravi podajal Ludwig van Beethoven. Ko je cesar Franc Jožef odkril čare Badna, mu je sledila obsežna vrsta dunajskega prebivalstva višjega sloja, ki je tja odhajalo na poletni oddih in ob tem pričakovalo razvedrilo v obliki vrhunskih koncertov in opernih predstav. Zato ne preseneča, da Baden slovi ne le kot mesto navdiha, ampak tudi stika z bogato dunajsko tradicijo. 

Uspešno delovanje Beethovnove filharmonije je glasbenike popeljalo na koncerte po vsem svetu: občudovali so jih na Kitajskem, v Švici in Nemčiji, na Poljskem in v Španiji ter na številnih uglednih mednarodnih festivalih. Redno nastopajo v Zlati dvorani dunajskega Glasbenega združenja ter delujejo kot redni operni orkester poletnega festivala v Klosterneuburgu.

Spored koncerta pod vodstvom Thomasa Rösnerja, šefa dirigenta orkestra, predstavlja zanimivo sopostavitev del dveh klasicističnih mojstrov, in sicer zadnjo simfonijo Josepha Haydna in prvo simfonijo njegovega učenca, Ludwiga van Beethovna. Glasbeniki Beethovnove filharmonije bodo naredili še korak naprej in častitljivo dunajsko tradicijo oplemenitili s francoskim izročilom. Kot solist bo namreč nastopil eden najuglednejših klarinetistov našega časa in eden najvidnejših predstavnikov francoske klarinetistične šole, Nicolas Baldeyrou. Baldeyrou je solo klarinetist Narodnega orkestra Francije in hkrati uspešen tudi kot komorni glasbenik. Je podpornik vodilnega proizvajalca klarinetov s sistemom Boehm, Buffet Crampon, ter dejavno prispeva k razvoju klarineta in razširjanju skrivnosti francoske klarinetistične šole po svetu.

 

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Thomas Rösner, dirigent

Nicolas Baldeyrou, klarinet

 

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji