Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Haydnova filharmonija

1. koncert Orkestrskega cikla 2019/2020 in Festival Maribor 2019

Dvorana Union, Maribor
Pet 13 SEP 19:30
Izv
Izv
Izven in Orkestrski cikel

Cena vstopnice: 21,00 - 25,00 EUR

Koncertni list • Programska knjižica 2019/2020

Izbrano iz Festivala Maribor 2019.

Joseph Haydn: Uvertura k operi Filozofova duša ali Orfej in Evridika, Hob. 28/13
Dmitrij Šostakovič: Koncert za violončelo in orkester št. 2, op. 126
***
Franz Schubert: Simfonija št. 5 v B-duru, D. 485 


Orkester Haydnove filharmonije je vzniknil v duhu združevanja zahoda in vzhoda ter z željo po preseganju razlik in podiranju umetno ustvarjenih meja. Pod imenom Avstrijsko-madžarska Haydnova filharmonija ga je leta 1987 ustanovil slavni madžarski dirigent Ádám Fischer, in sicer je glasbenike izbral izmed članov Dunajskih filharmonikov in najpomembnejših madžarskih orkestrov. Fischer je želel združiti izbrane glasbenike iz obeh držav še pred padcem železne zavese, da bi v zgodovinskem prizorišču graščine Esterházy skupaj izvajali predvsem dela Josepha Haydna, ki je velik del svojega opusa ustvaril prav za tamkajšnje prizorišče.

Od leta 2015 orkester vodi violončelist in dirigent Nicolas Altstaedt, pod čigar vodstvom je zasedba doživela prenovo; zdaj namreč združuje glasbenike mnogih narodnosti, ki nastopajo pod novim, strnjenim imenom, v katerem pride še bolj do izraza želja po mednarodni raznolikosti.

Glasbeniki so od leta 2017 redni gostje Festivala Maribor in že s seboj prinesejo pravi festivalski duh, ki ga zaznamuje veselje do skupnega soustvarjanja in raziskovanja. Pri obujanju vitalnosti klasične glasbe jih  vodi Altstaedt, ki v mednarodnem prostoru velja za enkratnega in brezkompromisnega glasbenika. Altstaedt nas vedno znova prepriča s svojo iskrenostjo, subtilno muzikalnostjo in neposrednostjo.

Tokrat se uigranim glasbenikom pridružuje violinist in dirigent Barnabás Kelemen, ki ga z Altstaedtom druži podobno iskrena in polnokrvna predanost glasbi. In prav ta vrhunec Festivala Maribor želimo deliti tudi z abonenti Orkestrskega cikla. Vrhunska glasbena zasedba pripravlja program, razpet med nasprotji in skrajnostmi – od čustveno intenzivnega, stiske polnega Drugega koncerta za violončelo in orkester Dmitrija Šostakoviča do razgibane in življenjskega poleta polne Pete simfonije Franza Schuberta.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Barnabás Kelemen, dirigent
Nicolas Altstaedt, violončelo

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji