Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Kremerata Baltica

1. koncert Orkestrskega cikla 2022/2023

Dvorana Union, Maribor
Ned 20 NOV 19:30
Izv
Izv
Izven in Orkestrski cikel

Cena vstopnice: 7,00 - 25,00 EUR

25 €; 23 € (upokojenci); 21 € (invalidi), 7 € (študenti, dijaki)


Koncertni list  • Programska knjižica 2022/2023

25 let Kremerate Baltice

Spored:
Johann Sebastian Bach: Koncert v d-molu, BWV 1052
Gija Kančeli: Middelheim za klavirski trio in godala
***
Miłosz Magin: Stabat Mater
Astor Piazzolla / prir. Leonid Desjatnikov: Štirje letni časi v Buenos Airesu za violino in godala


»V zakup je treba vzeti, da si kdaj pa kdaj poraženec. A če greš svojo pot, se prej ali slej izplača. Le to lahko povem: pustolovščina se obrestuje!«
(Gidon Kremer)

Gidon Kremer je človek, ki si upa, ki je pogumen tako v življenju kot v glasbi. Preizprašuje vsako noto, vsako interpretacijo, vsako odločitev. Njegove izvedbe temeljijo na poznavanju tradicije in hkrati utripajo s svežino, izvirnostjo in živahnostjo. V zadnjih petdesetih letih koncertno diskografske zgodovine je s svojim delom zarisal globoko sled. Pomembna dela iz violinskega repertoarja je izvedel skupaj z velikani najrazličnejših estetskih nazorov: igral je tako s Herbertom von Karajanom kot z Leonardom Bernsteinom, s Claudiom Abbadom in Nikolausom Harnoncourtom, z Martho Argerich in Mišem Majskim ter Berlinskimi in Dunajskimi filharmoniki. Pri tem je ves čas pred karierne ambicije postavljal glasbo samo in se izkazal kot velik podpornik živečih skladateljev, posebno vzhodnoevropskih. Verjetno je zanj ali pod njegovim pokroviteljstvom nastalo več novih vrhunskih del za violino kot za kogarkoli drugega.

Letos mojster praznuje svojo 75. obletnico, že 25 let pa šteje njegov glasbeni otrok, komorni orkester Kremerata Baltica. Kremer je ustanovil orkester, po njegovem pravo sanjsko združbo, sestavljeno iz vrste zagnanih mladih glasbenikov, ki podobno kot nekonvencionalni mojster ne zapadajo rutinam. Sporedi njihovih koncertov so izvirni, presegajo okvire standardnega repertoarja in ponujajo mnoga nova ali manj znana dela. Kremerata Baltica je zaslužna za popularizacijo glasbe Arva Pärta, Gije Kančelija, Pēterisa Vasksa in Mieczysława Weinberga. Tudi priljubljena Desjatnikova priredba Piazzollovih Štirih letnih časov v Buenos Airesu, ki jo bomo slišali na našem koncertu, je nastala po naročilu Gidona Kremerja.

Ob takšni življenjski poti lahko le prikimamo mojstrovim besedam – pustolovščina se je vsekakor obrestovala, in zanjo smo mu hvaležni.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Gidon Kremer, violina

Georgijs Osokins, klavir

Giedre Dirvanauskaite, violončelo

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji