Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Orkester iz Padove in Benečije

3. koncert Orkestrskega cikla 2021/2022

Dvorana Union, Maribor
Sob 6 NOV 19:30
Izv
Izv
Izven in Orkestrski cikel

Cena vstopnice: 21,00 - 25,00 EUR

Koncertni list • Programska knjižica 2021/2022

Spored:
Richard Wagner: Siegfriedova idila, WWV 103
Gustav Mahler: Adagietto iz Simfonije št. 5
***

Richard Wagner (prir. H. W. Henze): Pet samospevov za ženski glas na pesmi Mathilde Wesendonck
Gustav Mahler (prir. C. Colnot): Adagio iz Simfonije št. 10


Glasbeno razkošje naših zahodnih sosedov je pregovorno: Italija, ki jo mnogi štejejo za zibelko evropske klasične glasbe, se zares ponaša z glasbeno zgodovino brez primere.

Tudi danes Italijo krasi izredno bogato glasbeno življenje, čemur se nima zahvaliti le razvpiti operni tradiciji – poleg številnih opernih hiš, izjemnih pevcev in dirigentov premore namreč obilico simfoničnih orkestrov, med katerimi jih je kar nekaj kakovostno presežnih tudi v mednarodnem merilu. Manj znano pa je, da so italijanski glasbeniki (in poslušalci) zelo radovedni in željni raznolikega repertoarja in nove glasbe, zato so sporedi tamkajšnjih orkestrov domiselni in intrigantni.

Orkester Padove in Benečije sodi med takšne orkestre. Ponaša se z razgibano 55-letno zgodovino, v kateri ne manjka sodelovanj z velikani, kot so Martha Argerich, Riccardo Chailly, Anne-Sophie Mutter, Svjatoslav Richter, Mstislav Rostropovič in Philippe Herreweghe. Danes orkester pod umetniškim vodstvom Marca Angiusa nastopa na več kot 120 koncertih letno, doma in v tujini. Glasbeniki se poglabljajo v najraznovrstnejši glasbeni repertoar in se ne ogibajo niti velikim simfoničnim delom.

Zahvaljujoč domiselnim priredbam za manjšo orkestrsko zasedbo, se jih da izvesti tudi v taki dvorani, kakršna je naša Unionska.

Slišali bomo Wagnerjevih Pet samospevov na pesmi Mathilde Wesendonck, ki so stkani iz glasbene snovi skladateljeve opere o neskončni ljubezni Tristan in Izolda, ter pretresljiv, zvočno presunljiv prvi stavek Mahlerjeve nedokončane zadnje, Desete simfonije. Uvod koncerta pa nas bo s svojo razpoloženjsko ležernostjo spomnil na nepozabni Viscontijev film Smrt v Benetkah, v katerem Adagietto iz Mahlerjeve Pete simfonije uglasbi senzualnost Italije, kot so jo občutili evropski intelektualci in umetniki.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Marco Angius, dirigent

Anastasia Boldyreva, mezzosopran

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji