Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Orkester Slovenske filharmonije

Orkestrski cikel 2020/2021

Dvorana Union, Maribor
Sob 17 OKT 20:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 17,00 - 25,00 EUR

Nadomestni koncert za odpovedan koncert Ruskega nacionalnega orkestra, 6. 11. 2020.

Informacije: Informacijska pisarna Narodnega doma Maribor

Koncertni list • Programska knjižica 2020/2021

Spored:
Ludwig van Beethoven: 
Kralj Štefan, op. 117
Romanca za violino in orkester št. 1
Simfonija št. 6 v F-duru, op. 68, »Pastoralna«

Če nas že mora doleteti nevihta, naj bo Beethovnova.

Odpovedi mednarodnih turnej velikih orkestrov in s tem tudi gostovanj velikih imen klasične glasbe v Mariboru so žalostna stalnica, ki nas spremlja v tem letu. Vendar to nikakor ne pomeni, da je zato koncertno življenje manj zanimivo. Tudi čez meje Slovenije je znano, da so tukajšnji orkestri zmožni velikih presežkov. In tako, kot je bilo to pred stoletji, ni nič manj res tudi danes. Pri tem prednjači ugleden Orkester Slovenske filharmonije, ki izhaja iz več kot 200-letne tradicije izvajanja simfonične glasbe v Ljubljani. Leta 1794 ustanovljena Filharmonična družba si je prodorno prizadevala za to, da tudi domače občinstvo sliši najznamenitejša dela sodobne simfonične glasbe.
V ta namen so vodje družbe navezali tesen stik z nekaterimi vodilnimi sodobnimi skladatelji, med katerimi so bili Joseph Haydn, Niccolo Paganini, Johannes Brahms in ne nazadnje Ludwig van Beethoven.

Letošnji slavljenec je leta 1819 prejel častno članstvo takrat osrednje koncertne ustanove na Slovenskem in za to se je oddolžil s posredovanjem svojih skladb. Neprecenljive vrednosti je avtoriziran prepis izvirnega Beethovnovega avtografa Simfonije št. 6 v F-duru (Pastoralna), ki je ohranjen v arhivu ljubljanske Filharmonične družbe. Ta partitura je po mnenju nekaterih raziskovalcev služila celo za javno praizvedbo te simfonije na velikem koncertu Beethovnovih del na Dunaju leta 1808. Na osnovi tega zapisa bo Orkester Slovenske filharmonije igral tudi na koncertu pri nas.

Ob rob Beethovnovi mojstrovini bomo pod vodstvom šefa-dirigenta orkestra, Philippa von Steinaeckerja, slišali še dva bisera iz skladateljevega zajetnega opusa: v Prvi romanci za violino in orkester bomo prisluhnili dolgoletnemu koncertnemu mojstru orkestra, ki je tudi izjemen komorni glasbenik in solist, violinistu Miranu Kolblu, ob tem pa bomo imeli izredno redko priložnost slišati še Beethovnovo slavnostno uverturo k igri Kralj Štefan.

Zaradi omejenega števila sedežev v dvorani Union vas vljudno prosimo, da si vstopnice zagotovite pravočasno. 

Za lanskoletne abonente pri nakupu vstopnic za ta in za vse ostale koncerte Orkestrskega cikla 2020/2021 veljajo posebne, znižane cene. Za vsak koncert posebej boste tako odšteli le toliko, kot bi preračunano stala posamezna vstopnica, če bi kupili abonma.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Philipp von Steinaecker, dirigent

Solist: Miran Kolbl, violina

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji