Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Orkester Slovenske filharmonije

2. koncert Orkestrskega cikla 2022/2023

Dvorana Union, Maribor
Čet 15 DEC 19:30
Izv
Izv
Izven in Orkestrski cikel

Cena vstopnice: 7,00 - 25,00 EUR

25 €; 23 € (upokojenci); 21 € (invalidi), 7 € (študenti, dijaki)


Programska knjižica 2022/2023

Spored:
Ralph Vaughan Williams: Fantazija na temo Thomasa Tallisa
Uroš Krek: Pet ljudskih pesmi za glas in orkester
***
Jean Sibelius: Simfonija št. 5 v Es-duru, op. 82


V letu 2022 bi svojo stoletnico praznovala izjemna pojava med slovenskimi skladatelji – Uroš Krek, ki mu bo posvečen prvi del koncerta tokratnega gostovanja Orkestra Slovenske filharmonije.
Krek se je kot skladatelj z bogato domišljijo preizkusil v različnih slogih, a se je vedno izogibal modnosti. Bil je samohodec, ki ga slogovne opredelitve težko ujamejo. Verjel je, da mora glasba prihajati iz srca in da ne more zadovoljiti zunanjih formalnih pričakovanj, lahko se le razvija in raste po naravnih zakonitostih, pri čemer iz enega dela organsko izraste drugo. Vseskozi je globoko spoštoval ljudsko glasbo. Ob zbiranju ljudskega izročila se je v njem porodila želja po skladanju ljudskih pesmi za koncertni oder.
»Lepota preprostih pesmi, teh drobnih muzikalnih mojstrovin, mi je odprla nove poglede v neki svojski svet, ob njej se je sprožila vzmet lastne fantazije, ki naj bi dala pesmim za koncertno uporabo prepričevalen izraz, ustrezno obliko, ne da bi se oddaljila od spontane ljudske invencije in od avtentičnosti tal, iz katerih je pesem izrasla,« je povedal ob nastanku izjemno lepih Petih ljudskih pesmi za glas in orkester.
Pri izvedbi teh pesmi se bo orkestru pridružil mladi baritonist Jaka Mihelač, še nedolgo tega študent ljubljanske Akademije za glasbo, ki je v enem zamahu prepričal vrhunsko mednarodno operno sceno. V sezoni 2019/2020 se je pridružil solističnemu ansamblu ene najuglednejših evropskih opernih hiš, berlinske Državne opere Unter den Linden, in kot njen član v različnih produkcijah sodeloval z dirigenti, kot so Daniel Barenboim, Zubin Mehta in Antonio Pappano.

Kot navdihujoči partner orkestra se v Slovenijo vrača ugledni britanski dirigent Douglas Boyd.
Koncert bo zaokrožil z veličastnim delom, ki mu je ljudska glasba zapisana v gene. Finsko ljudsko izročilo je bilo tisto, kar je Jeanu Sibeliusu ležalo na srcu, posebno ko se je podal v svetovljansko življenje in se med drugim za nekaj časa ustalil v srednjeevropskem prostoru.
Prav takšno čutenje glasbe domovine, ponotranjeno in osvobojeno površnega okrasja, botruje nastanku nekaterih najbolj prepričljivih skladb koncertne glasbe, kot se bomo lahko prepričali na tem koncertu.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Douglas Boyd, dirigent

Jaka Mihelač, bariton

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji