Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Orkester Slovenske filharmonije

3. koncert Orkestrskega cikla

Dvorana Ondine Otta Klasinc, SNG Maribor
Sob 12 JAN 19:30
Izv
Izv
Izven in Orkestrski cikel

Cena vstopnice: 17,00 - 25,00 EUR

Cena vstopnice za abonente vseh abonmajev Narodnega doma Maribor in SNG Maribor samo 20,00 €.

Vabljeni na predkoncertni pogovor v preddverju Kazinske dvorane SNG Maribor ob 18.45, ko se bo vodja programa Koncertne poslovalnice Barbara Švrljuga Hergovich pogovarjala s skladateljem Vitom Žurajem.

Koncertni list • Programska knjižica 2018/2019

Glas­ba, katere cilj je bistveno več kot le kratkočasenje poslušalstva.

Spored:
Vito Žuraj: Alavó
***
Richard Strauss: Junakovo življenje, op. 40 

V žarišču tokratnega gostovanja Orkestra Slovenske filharmonije je glas­ba, katere cilj je bistveno več kot le kratkočasenje poslušalstva. Glasba ima namreč veliko moč, zna prepričati, navduševati, pretresti in ponesti v sanjske svetove. To moč sta tako Richard Strauss kot Vito Žuraj znala izkoristiti tako, kot le najprodornejši skladatelji lahko. 

Morda se zdi drzno potegniti vzporednico med enim največjih sklada­teljev preteklih dob ter našim sodobnikom in someščanom, vendar bo vsak, ki pozna glasbo Richarda Straussa in Vita Žuraja, moral vsaj delno pritrditi, da ju druži neverjetna lahkotnost ustvarjanja bogatega orkestr­skega zvoka in napetih zvočnih zgodb. Verjetno nas tudi zato ne more presenetiti, da se še ne štiridesetletni Vito Žuraj uvršča med najuspešnej­še evropske skladatelje. Njegovo glasbo naročajo in izvajajo orkestri, kot so Newyorška filharmonija, Ensemble Moderne, Škotski simfonični or­kester BBC in mnogi drugi, pri tem pa mu vrata še naprej odpirajo tudi najprestižnejši festivali in koncertne dvorane. 

Žurajeva skladba Alavó je nastala leta 2017 po naročilu akademije orke­stra Berlinske filharmonije, ki je del skladateljske nagrade Claudia Abba­da. Skladba za sopran, klavir in instrumentalne skupine na libreto Patric­ka Hahna temelji na stari sicilijanski pravljici in je napisana z mislimi prav na Abbada, čigar mati je bila sicilijanskega porekla. 

Žurajevega dela se bodo lotili izvrstni in izkušeni glasbeniki: nemški dirigent Michael Wen­deberg, bleščeča mlada izraelska sopranistka Rinnat Moriah ter vrhunski pianist in skladatelj mlajše generacije, Parižan Jean-Frédéric Neuburger. In četudi skladateljeve zmage niso povsem primerljive z junaškimi, se je vsaj Richard Strauss gotovo štel za svojevrstnega umetniškega junaka. Njegovo življenje je bilo že polno poklicnih bojev in zmag, ko je kot zelo uspešen šti­riintridesetletnik po Don Kihotu pisal svojo naslednjo simfonično pesnitev. 

Vse, kar je brbotalo v njem in okolici, je prelevil v glasbo – simfonično pesni­tev Junakovo življenje, ki tudi od orkestrskega korpusa, v našem primeru bo to izjemna Slovenska filharmonija, terja junaško predano igro.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Dirigent:
Michael Wendeberg
Rinnat Moriah, sopran
Jean-Frédéric Neuburger, klavir
Solisti Slovenske filharmonije

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji