Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Simfonični orkester RTV Slovenija - ODPOVEDANO

2. koncert Orkestrskega cikla

Dvorana Union, Maribor
Čet 26 NOV 20:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 17,00 - 25,00 EUR

Koncert, planiran za 26. 11., je odpovedan.

Informacije: Informacijska pisarna Narodnega doma Maribor

Programska knjižica 2020/2021

Spored:
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za klarinet in orkester v A-duru, K. 622
Franz Schubert: Simfonija št. 2 v B-duru, D. 125

Nestanovitno jesen še naprej izkoriščamo kot priložnost za nova odkritja. Ta so neredko tako blizu, da bi jih zlahka spregledali; včasih pa so dobro prikrita in jih odkrivamo šele s skupnimi močmi.

V prvo kategorijo gotovo sodijo domači glasbeniki, ki zaradi spleta nesrečnih okoliščin pridobivajo več naše pozornosti in to povsem upravičeno.
Poleg Orkestra Slovenske filharmonije bomo v tej jeseni gostili še drugega izjemnega predstavnika razvitega in raznolikega simfoničnega utripa Slovenije, Simfonični orkester RTV Slovenija. Ta že krepko vstopa v sedmo desetletje svojega delovanja, vsa ta leta pa ga krasijo odličnost, radovednost in posledično izjemna raznovrstnost.

V zadnjem desetletju je orkester največ pozornosti vzbudil z odmevnimi projekti, pri katerih so sodelovali priznani dirigenti in solisti, kot so Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Marcello Arvarez, Miša Majski, Aldo Ciccolini, Radu Lupu, Mate Bekavac, Irena Grafenauer ali Ivo Pogorelich. Orkester so opazili tudi nekateri zvezdniki svetovne klasičnoglasbene scene v najširšem smislu – José Carreras, Placido Domingo, Andrea Bocelli in 2Cellos; vsi ti so si za spremljevalni orkester na svojih turnejah izbrali prav Simfonike RTV Slovenija.

Orkester od sezone 2019/2020 vodi bolgarsko-ameriški dirigent Rossen Milanov, ki se sicer ponaša z zavidljivo kariero na severnoameriški celini. Na tokratnem koncertu pa bo v žarišču vzhajajoča zveza, mlada klarinetistka, Primorka Julija Vrabec. Vrabčeva je dvakratna zmagovalka državnega tekmovanja Temsig ter sveža prvonagrajenka mednarodnega tekmovanja Iscart v Luganu. Glasbenica se trenutno izpopolnjuje v Švici, ob tem pa nadgrajuje svojo koncertno dejavnost. Slišali jo bomo v enem najlepših koncertov za klarinet, kar jih premore klasična literatura. Mozart v svojem slovitem Koncertu za klarinet ponuja izvajalcu izziv, da se predstavi tako kot virtuoz kot tudi kameleon velikega izraznega razpona.

Nato bomo prispeli še v drugo kategorijo novih odkritij, o katerih je bilo govora že na začetku. Komorni opus in pozne simfonije Franza Schuberta so železna stalnica koncertnih odrov, vendar si malokdo upa pokukati v njegove zgodnje mojstrovine. Schubertova Druga simfonija, ki jo je skladatelj napisal še kot sedemnajstletnik, to vsekakor je. Razkriva nam tistega prezgodaj dozorelega mladeniča, ki je skrivnosti umetnosti ter življenja spoznal mnogo prezgodaj – o čemer priča tudi njegova prepoznavna, iskriva glasba.

Koncert traja pribl. 70 minut in je brez pavze.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Simfonični orkester RTV Slovenija

Dirigent: Rossen Milanov
Solistka: Julija Vrabec, klarinet

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji