Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Slovenski komorni orkester z Dunaja

2. koncert Orkestrskega cikla

Dvorana Union, Maribor
Tor 27 NOV 19:30
Izv
Izv
Izven in Orkestrski cikel

Cena vstopnice: 17,00 - 25,00 EUR

Koncertni list • Programska knjižica 2018/2019

Temni žamet

Spored:
Marij Kogoj: Bagatele za orkester (prir. A. Srebotnjak)
Antonín Dvořák: Biblijske pesmi, op. 99 za orkester
***
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Simfonija št. 3 v a-molu, op. 56, »Škotska«

Zadnja leta je število mladih slovenskih glasbenikov, ki so svoj dom našli na Dunaju, doseglo lepo število. Nekatere je v prestolnico klasične glasbe pripeljal študij, druge pa uspešno opravljena avdicija v enem izmed tam­kajšnjih vidnih orkestrov. Slovenski komorni orkester Dunaj je nastal kot nadgradnja uspešnih nastopov komornih zasedb vrhunskih slovenskih glasbenikov, ki delujejo v Avstriji in v svoje dunajsko glasbeno jedro vabi­jo slovenske glasbenike iz tujine ter matične domovine. Inštrumentalne sekcije vodijo slovenski člani Dunajskih filharmonikov, Dunajskih simfo­nikov, Koroškega simfoničnega orkestra, Graške filharmonije in drugih orkestrov. 

Orkester k sodelovanju vabi pomembne slovenske soliste, denimo slovi­to mezzosopranistko Bernardo Fink. Bernarda Fink, ki je poleg nagrade Prešernovega sklada v Sloveniji za svoje zasluge prejela tudi najvidnejše priznanje za pevca v Avstriji, t. i. naziv komorne pevke, je s Slovenskim komornim orkestrom z Dunaja nastopila že na njegovem ustanovnem koncertu junija 2017. Odtlej je orkester pod vodstvom njegove ustanovi­teljice, mlade slovenske dirigentke Jere Petriček Hrastnik, nastopil na več koncertih v Avstriji in Sloveniji.

Jera Petriček Hrastnik je mlada in izredno dejavna glasbenica, ki je dirigi­ranje študirala najprej v Ljubljani, nato pa še Dunaju in se izpopolnjevala na več mojstrskih tečajih. Že v času študija je na Dunaju dirigirala ne le različnim manjšim tamkajšnjim orkestrom, temveč tudi priznanemu or­kestru Tehnične univerze, kjer trenutno deluje kot asistentka. Slovenski komorni orkester z Dunaja se s predanostjo izjemnih glasbe­nikov vedno bolj jasno profilira kot reprezentativni ansambel slovenskih glasbenih talentov, široko razpršenih po svetu. Pri tem igra pomembno vlogo tudi repertoar: ključni pomen dobi slovenska glasba, ki jo glasbeni­ki s svojo mednarodno dejavnostjo uspešno predstavljajo tujim ušesom.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Dirigentka: Jera Petriček Hrastnik
Bernarda Fink, mezzosopran

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji