Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Eternal Triangle

Jazz v Narodnem domu

Mali oder Narodnega doma
Sob 18 MAJ 20:30
Jaz
Jaz
Jazz v Narodnem domu

Cena vstopnice: 8,00 - 10,00 EUR

Trevor Watts je eden izmed pionirjev evropskega jazza. Ta 85-letni večni mladenič z značilno podivjano pričesko je že v zgodnjih šestdesetih letih odigral ključno vlogo pri oblikovanju zvoka britanskega jazza (zasedbi Spontaneous music ensemble in Amalgam) obenem pa sodeloval z afriškimi glasbeniki vsaj 20 let, preden smo sploh prvič slišali za izraz »world music«. Njegovo delo z ghanskimi tolkalci v zasedbah Moire music group in Moire Drum Orchestra je resnično moč šteti za pionirska dela na stičišču jazza ter afriške glasbe. Nič manj legendarna niso njegova sodelovanja in plošče z velikani, kot so Don Cherry, Archie Shepp, Steve Lacy, Rashied Ali, Steve Swallow, Cyro Baptista ter s številnimi drugimi.

»Večni trikotnik« je v resnici sestavljen iz dveh duov: dolgoletnega s pianistom Veryanom Westonom ter nekoliko mlajšega (od 2000) s tolkalcem Jamiejem Harrisom, ki sta ga glasbenika predstavila tudi na koncertu v Mariboru (2005), prav mariborski posnetek pa je izšel tudi na CD-ju.

Kompleksne in za Wattsa značilne melodije v tem triu imajo pogosto južnoafriški pridih; občasno nas trio popelje še v latinsko-ameriško in celo kubansko glasbo, vendar nikdar na plehek ali predvidljiv način. Pianist Weston dodaja tako zvoke klasičnega klavirja kot tudi zvoke sintetizatorja, ki se ob ognjevitem bobnanju Jamieja Harrisa spletejo v stalno spreminjajoče se skladbe, ki upravičujejo naziv zasedbe. Moč tria namreč leži v trajni podporni moči vsake izmed treh stranic v trikotniku. Ali, če želite, v druženju afriške glasbe z evropskim jazzom in unikatnimi skladbami Trevorja Wattsa, ki je na odrih širom sveta prisoten že neverjetnih sedem desetletij!


Cene vstopnic: 10 EUR (redna cena), 8 EUR (študenti)

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Trevor Watts: saksofoni

Veryan Weston: klaviature

Jamie Harris: konge, tolkala

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji