Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Kriplov zagovor

»Komedija«

Mali oder Narodnega doma
Čet 26 JAN 18:00
Izv
Sre 15 FEB 19:00
Izv
Sre 22 MAR 19:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 12.00 EUR

Novo sodelovanje režiserja Matjaža Latina in igralca Simona Šerbineka


Predstava Kriplov zagovor je nadaljevanje sodelovanja igralca in invalida Simona Šerbinka ter režiserja Matjaža Latina, ki sta pred dobrim letom ustvarila uspešno monodramo Krhkost. Slednja je nastala po eseju znanega francoskega filmskega ustvarjalca Jeana-Clauda Carrièra, medtem ko Kriplov zagovor na izviren način prikazuje igralčevo avtobiografsko zgodbo o rehabilitaciji in vključevanju invalidov v družbo.

Predstava tematizira različne vrste invalidnosti, in sicer tako telesne kot duševne diagnoze. Igralec svojo osebno zgodbo predstavlja na na videz sproščen način, ob tem pa z veliko mero družbene kritike in samoironije.

Predstava ob tem odpira in hkrati podira različne tabuje, povezane z invalidnostjo, ter posega v boleče osebne in socialne teme.

Kriplov zagovor je monodrama, podnaslovljena kot »komedija«, in vključuje elemente različnih žanrov, od angažirane stand up komedije do dokumentarnega realizma.

Ključnega pomena je vsekakor razgaljenje – iskreno in intimno podajanje osebne zgodbe igralca, ki mu je usodno zaznamovala življenje in ga stigmatizirala. Vendar je igralec Šerbinek kljub izgubi obeh nog ponovno našel smisel, dokončal dve fakulteti in si ustvaril družino.

Nikakor ne gre zgolj za podajanje biografskih podatkov, temveč izvajalec na odru skuša doživeti preporod in poravnavo s preteklostjo.

»Potem pa sem si rekel: 'Ej, stari, povej končno v predstavi, kdo si. Kdaj si postal takšen?' Takšen sem postal takrat, ko sem ostal brez nog.«
 

Invalid, povzeto po SSKJ:
»ETIMOLOGIJA besede invalid: prevzeto prek nem. Invalid iz frc. invalide, prvotno ‛nemočen’, to pa iz lat. invalidus iz lat. in.. ‛ne..’ + validus ‛krepak, čvrst’.«
Kripelj, po domače kripl, povzeto po SSKJ:
»Nižje pog. invalid, pohabljenec: dobil je strel v koleno in ostal kripelj / kot psovka, ti kripeljni mi delajo spet težave.«

Iz kritike v Večeru:
»Žanrske oznake niso najbolj bistvena stvar, so pa lahko zelo uporabne. Kriplov zagovor bi lahko kljub strukturiranosti in nekaterim metagledališkim intervencijam označili za stand up. Prvič, zato ker bi bila to še večja vaba za publiko kot "komedija"; drugič zato, ker sta »stand up« in invalidski voziček kontradiktorna pojma, navsezadnje pa zato, ker to pač po večini elementov je stand up. Pri Kriplovem zagovoru se smejimo približno toliko kot pri večini stand upov – včasih iz srca, včasih iz zadrege –, ampak v primerjavi z večino ima veliko prednost: gre za monotematski stand up in gre za stand up z dobro motivacijo in nameni. Ko si boste torej naslednjič zaželeli videti stand up, naj bo to Kriplov zagovor.«
Petra Vidali, Večer, 21. januar 2023

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Režiser: Matjaž Latin

Igralec: Simon Šerbinek

Kostumografka: Miri Strnad

Izbor glasbe: Matjaž Latin

Obdelovalec zvočnih posnetkov: Marko Jakopanec

Likovna zasnova lutke: Peter Škerl

Avtorica odlomka iz pravljice Svetlana Makarovič

Lektor: Simon Šerbinek

Tonski mojster: Rok Kukovec

Fotografija in oblikovanje celostne grafične podobe: Matjaž Wenzel

Producent: Slavko Škvorc

Produkcija: Kulturno-umetniško društvo Borza

Koprodukcija: Lutkovno gledališče Maribor, Društvo paraplegikov Podravja

 

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji