Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori
Narodni dom Maribor>Informacije>Arhiv>Bis>Koncerti>Gala koncert z Lalom Schifrinom

Gala koncert z Lalom Schifrinom

Nostalgija in zvezdniški blišč

Tokrat se v BISU nostalgično oziramo na naša druženja z Lalom Schifrinom, prvim gostom naših koncertnih ciklov klasične glasbe, ki se lahko pohvali s svojo zvezdo na znamenitem hollywoodskem pločniku slavnih.

V Argentini rojen pianist in skladatelj je resnično živa hollywoodska legenda, saj je s svojo avtorsko glasbo pomembno krojil glasbeno podobo tovarne sanj v njenih zlatih petdesetih in šestdesetih letih. Pa tudi v sodobnosti ne gre brez njega. Pomislite zgolj na prepoznavno melodijo mega filmske uspešnice Misija: Nemogoče. Da, izpod njegovega peresa prihaja.

Petkratni grammyjevec in šestkratni nominiranec za oskarja pa je zaslužen tudi za enega večjih tektonskih premikov v klasični glasbi. Prispeval je namreč aranžmaje za sloviti koncert treh tenorjev, ko so Luciano Pavarotti, Plácido Domingo in José Carreras leta 1990 izvedli operne arije na nogometnem stadionu, pred milijardo televizijskih gledalcev. Poželi so takšno navdušenje, da so se posnetki arij v hipu znašli na prvih mestih lestvic popularne glasbe. Tako lahko rečemo, da je prav Schifrin eden najzaslužnejših za popularizacijo klasične glasbe, eden tistih, ki je uspešno podrl meje med klasiko in popom ter odprl pot njunemu križanju in prepletanju, kar je v zadnjih treh desetletjih postalo del našega vsakdana ter nas obogatilo za celo vrsto novih glasbenih žanrskih pristopov in njihovih zvezdnikov.   

Prav uspešnice za tri tenorje so bile tudi spored koncerta, na katerem smo uživali decembra 2003 in vam ga ponujamo na ogled v tokratnem BISU. Dennis McNeil, José Medina in Eduardo Villa so bili solisti, ki so v Veliko dvorano SNG Maribor prenesli drobec zvezdniškega glamurja največjih opernih hiš in, seveda, navdušili naše občinstvo. Naj vsaj drobec tega navdušenja pospremi tudi ogled posnetka.  


Posnetek gala koncerta 


Decembrski gala koncert Mariborske filharmonije

Velika dvorana SNG Maribor, 11. in 12. december 2003 

Mariborska filharmonija
Dirigent in avtor priredb: Lalo Schifrin
Asistent dirigenta: Stefano Pellegrino Amato

Solisti:
Dennis McNeil, tenor
José Medina, tenor
Eduardo Villa, tenor

Spored:
svetovne uspešnice za tri tenorje (G. Rossini, G. Bizet, G. Verdi, J. Massenet, G. Puccini, J. Offenbach, L. Bernstein, F. Lehart, A. Lara, S. Sondheim, C. Gardel-Lepera)


 

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji