Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori
Narodni dom Maribor>Informacije>Arhiv>Bis>Koncerti>Narodni mladinski orkester Nemčije

Narodni mladinski orkester Nemčije

Koncert kot bogata obdaritev

» ... umetniška zmogljivost orkestra je namreč tako visoka, da se ob poslušanju nismo mogli nehati čuditi.«

S temi besedami je kritik Janko Šetinc v časniku Večer opisal 3. koncert Orkestreskega cikla sezone 2012/2013, ko so v dvorani Union gostovali člani Narodnega mladinskega orkestra Nemčije, enega  najboljših mladinskih orkestrov na svetu.

Ta sloves je plod več kot polstoletne tradicije, orkester namreč neprekinjeno deluje že od leta 1969, pa tudi skrbno načrtovanih sodelovanj z najvidnejšimi svetovnimi dirigenti, kot so Kurt Masur, Gerd Albrecht, Dennis Russell Davies, Andris Nelsons in Gustavo Dudamel, če naštejemo le nekaj imen zadnjih let. Cilj orkestra je ponuditi nadarjenim mladim glasbenikom med 14. in 19. letom starosti možnost in priložnost razviti njihov talent skozi skupno muziciranje na koncertih doma in v tujini. In s tovrstnimi velikani za dirigentskim pultom ta cilj več kot uspešno uresničujejo, kar dokazuje tudi cela plejada danes uveljavljenih solistov, ki so svojo koncertno pot pričeli kot člani tega orkestra. Glasbeniki se običajno zberejo trikrat letno in pod vodstvom mentorjev pripravijo zahtevne sporede ali posebne projekte, pri katerih pogumno posegajo tudi preko meja klasične glasbe in tradicionalnih koncertnih sporedov. Tako so na primer leta 2010 odmevno nastopili s pop zvezdnikom Stingom v sklopu spremljajočega kulturnega programa svetovnega nogometnega prvenstva v Južni Afriki.

V našem ciklu so se predstavili z dirigentom Michaelom Sanderlingom, ki deluje tudi kot šef dirigent Dresdenskega filharmoničnega orkestra. Uvod v koncert je obarvala priljubljena Beethovnova uvertura k scenski glasbi Egmont, zaključek pa kronala bleščeča baletna mojstrovina Igorja Stravinskega. Osrednji del koncerta je zaznamoval pianist Markus Schirmer, ki nas je v dvorani Union navdušil že leta 2010, z recitalom Beethovnovih sonat. Že takrat je prepričal z izrazno dovršenostjo, energičnostjo in drznostjo, o katerih se ob njegovih nastopih navdušeno razpišejo kritiki po vsem svetu. Ta vznemirljiva kombinacija je še kako prišla do izraza tudi pri izvedbi edinega, a zato toliko bolj virtuoznega Klavirskega koncerta Benjamina Brittna. Uživajte!


Posnetek koncerta


Narodni mladinski orkester Nemčije
14. januarja 2013, dvorana Union, Maribor

Dirigent: Michael Sanderling
Solist: Markus Schirmer, klavir

Spored:
Ludwig van Beethoven: Uvertura k scenski glasbi Egmont, op. 84
Benjamin Britten: Klavirski koncert, op. 13
Igor Stravinski: Suita Petruška


 

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji