Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori
Narodni dom Maribor>Informacije>Arhiv>Bis>Koncerti>Poslovilni koncert maestra Sama Hubada

Poslovilni koncert maestra Sama Hubada

Poklon dirigentu, ki je orkester »spravil iz grabna na oder«

Maestra Sama Hubada smo Mariborčani vzeli za svojega. Kar devetintridesetkrat je stal za dirigentskim pultom koncertov v organizaciji Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor. Njegove nastope je občinstvo vselej nagradilo z dolgimi aplavzi. Kritiki so cenili tako njegovo tehnično izpiljenost in muzikalnost kot tudi zavezanost slovenskim skladateljem, katerih dela je redno vključeval v svoje sporede. S karizmo in hudomušnostjo pa se je prikupil tudi mladim poslušalcem.

Naklonjenost je bila obojestranska, kar potrjuje dirigentova odločitev, da se je leta 1994 od svoje bogate umetniške kariere odločil posloviti prav v Mariboru, v naši dvorani Union in z orkestrom Mariborske filharmonije.

Tudi na tem koncertu sta imeli kar dve od treh skladb koncertnega sporeda slovenski podpis: Toccata quasi apertura Marijana Lipovška ter Inventiones ferales za violino in godala Uroša Kreka. Gre za redko izvajani skladbi, zato je tokratni BIS še posebej dragocen glasbeni dokument.

Ob koncu koncerta lahko poslušate tudi slovesne nagovore, ki so jih pripravili organizatorji koncerta. Prisluhnete lahko nekaterim poudarkom iz dirigentove bogate biografije, ki jih je prebral igralec Drame SNG Maribor Marjan Bačko, nagovoru mariborske županje, gospe Magdalene Tovornik, ter tudi odlomkom iz telegramov, ki so jih poslali minister za kulturo Sergij Peljhan, predsednik društva slovenskih skladateljev Janez Gregorc in dirigent Miran Horvat. Posnetek tega koncerta, ki je ob nagovoru Ivanke Mulec Ploj še nastajal v reportažnem kombiju zunaj dvorane, je Radio Maribor podaril maestru za spomin. Čisto na koncu tega izjemnega večera pa se je s čustvenim govorom Srečka Kovačiča od njega poslovil še orkester Mariborske filharmonije. Da so se poslovili s težkim srcem in z ogromno hvaležnosti, jim še kako verjamemo: prav Samo Hubad je bil namreč med najzaslužnejšimi za uspešno obuditev Mariborske filharmonije, oziroma, kot je to ubesedil njen prvi klarinetist, »da je orkester spravil iz grabna na oder.«


Posnetek koncerta


Koncert ob zaključku umetniške poti Sama Hubada
15. april 1994, dvorana Union, Maribor

Simfonični orkester Mariborske filharmonije
dirigent:Samo Hubad
solist: Igor Ozim, violina

Spored:
Marijan Lipovšek: Toccata quasi apertura
Uroš Krek: Inventiones ferales za violino in godala
Antonin Dvořák: Simfonija št. 8 v G-duru, op. 88, »Angleška«


Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji