Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Festival Lent 2023 - 35. Folkart: še bolj prazničen, še bolj pisan

Ko se v soju reflektorjev zavrtijo pisana krila in zableščijo nasmejani obrazi plesalcev z vseh koncev sveta, takrat vemo: čas je za – Folkart!


Tisti festival, ki je leta 1989 postavil temelje Festivala Lent. Edini slovenski tovrstni festival, ki ga je pod okrilje vzelo svetovno festivalsko združenje CIOFF® (Conseil International des Organisations de Festival de Folklore) in eden izmed »velike peterice« v folklornem svetu. Zdaleč največji tovrstni festival v Sloveniji in tisti, ki je v naše mesto pripeljal ves svet – gostili smo namreč plesalce iz kar 82-ih držav!

Letos praznuje 35. izvedbo. Praznik ljudskega izročila in nesnovne umetnosti bo zato letos še bolj – prazničen. Še bolj pisan. Še bogatejši.

Nabor sodelujočih skupin je namreč tako izjemen, da mu še sami komaj verjamemo. V udobju svojega sedeža pod Glavnim odrom na Trgu Leona Štuklja bomo namreč obkrožili Zemljo. Odpotovali bomo v Srbijo, Bolivijo, Indonezijo, Zimbabve, na Kitajsko in vse do Nove Zelandije! Domače barve pa bodo tudi letos (kot se za ustanovitelje festivala spodobi) branili naši »Kudovci«, Akademska folklorna skupina Študent.

Pričnimo s premiero: Folklorna skupina Elenco, ki prihaja iz El Paza, bo na seznam festivalskih gostij prvič umestila Bolivijo. Etnična in kulturna raznolikost te južnoameriške države je kot redek biser – še vedno ne docela raziskana, a čudovita, osupljivo raznolika in bogata. Pravšnja izbira za jubilejni Folkart. Enako velja za naslednjo gostjo, Indonezijo. Njena kultura povezuje bogastvo, jezike in izročilo kar 600 ljudstev. Tudi Kitajska osupne s številkami, pa ne le s temi. Njena kultura sodi med najstarejše v zgodovini človeštva; spoštovanje in skrbno varovanje tradicije, ki sta vtkana v DNK slehernega od milijarde in pol prebivalcev pa zagotavlja, da v njenem neokrnjenem bogastvu uživamo tudi danes. Na jubilejnem Folkartu ga bodo predstavili plesalci ugledne Šole ljudskih plesov konservatorija za glasbo iz mesta Hangzhou. Folklorna skupina univerze iz Beograda Španac bo zastopala Srbijo. Veselimo se nastopa, ki slovi po originalnosti, udarnih ritmih in nalezljivi iskrivosti. Podobno velja za nastop plesalcev iz Zimbabveja. Ezimnyama Dance Company iz Harareja navduši z izjemno energijo in nalezljivim veseljem do glasbe, ritma, plesa – življenja! Slavje življenja in njegove raznolikosti bomo okronali z gosti iz Nove Zelandije. Njeni staroselci, Maori, so nas na Folkartu že navduševali, a kultni bojni ples Haka bo gotovo osupnil tudi tokrat, ko ga bomo videli v izvedbi Wellingtonske skupine Taumata Whitireia. Mimogrede: ime pomeni »vrh gore«. Mi pa ga bomo prevedli kar v »vrhunec festivala«. Boste videli, da upravičeno.

Zato pohitite po svojo vstopnico – najcenejšo karto za nepozabno popotovanje širom sveta!


Vstopnice so že v prodaji. Več o Festivalu Lent najdete na spletni strani.

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji