Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Festival Lent 2023 - Božo Vrećo Sevdahology

Vzneseno. Mistično. Katarzično!


Sevdahu ne pravijo zaman balkanski blues. Globoko izpovedne in čustveno nabite skladbe pripovedujejo življenjske zgodbe in razkrivajo duše. Danes sevdah doživlja pravi razcvet in z velikimi koraki osvaja evropske ter svetovne odre. Zasluga za to gre gotovo tudi Božu Vreću, umetniku, ki ga odlikuje izrazito unikaten pristop k izvajanju sevdalink.

Božo spaja tradicionalne melodije, petje in besedila sevdaha z lastnim kantavtorskim ustvarjanjem in refreni, avtohtonimi za ozemlje Bosne in Hercegovine. Navdihuje ga melodična in ritmična struktura makameja, mističnost balkanske glasbe, v sevdah pa spretno plete tudi elemente bluesa, jazza in spirituala, kar daje njegovemu delu nezamenljiv avtorski pečat.

Njegov umetniški pristop ga uvršča med najpomembnejše interprete sodobnega sevdaha. S svojim liričnim tenorjem, edinstveno milino in angelskim zvenom opeva čustva, s katerimi se lahko poistoveti prav vsak. Poje o ljubezni, hrepenenju in ločitvi, o žalosti, melanholiji in osamljenosti. Vsak verz je ljubezenska izpoved v malem.

Božovi koncerti so znani po katarzični zamaknjenosti in odrski magiji, ki jo gradi s svojo celotno pojavo in nastopom. Posebno vzdušje v ljudeh sprošča najglobja čustva, zbuja vznesenost in pusti solzam, da prosto stečejo po licu. Vsekakor nas na otvoritveni festivalski dan na Minoritih čaka zelo posebno in nepozabno koncertno doživetje, ki ga resnično ne gre zamuditi.


Vstopnice so že v prodaji. Več o Festivalu Lent najdete na spletni strani.

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji