Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Festival Lent 2023 - Gib, ki vrača izgubljeno s prevodom

Festival Lent tudi letos vabi k odkrivanju sodobnega plesa


Odprta plesna scena je festival sodobne plesne umetnosti, ki išče presečišča med prihajajočimi in že uveljavljenimi plesnimi ustvarjalci, med idejami, izrazi in sporočili, ki gledalca prepričajo, ga navdušijo in kulturno bogatijo. S svojo več kot tridesetletno tradicijo je ena najbolj uveljavljenih in najbolj cenjenih plesnih platform pri nas. Primarni fokus letošnje 32. izvedbe je na mladih plesnih talentih, ki kljub mladosti navdušujejo s svojo kreativno in izvedbeno zrelostjo.

Zaveso letošnjega festivala bodo dvignili mladi plesni ustvarjalci iz naše regije, nagrajenci državnega tekmovanja avtorskih solov in duetov OPUS 1. Nadaljevanje ponuja mlajši kolektiv Š.I.K. Junior iz Plesne izbe Maribor v koreografiji Dalande Diallo s svojim prvencem Prevodi. V sodobnem času, ko nam zaradi vse digitalizacije in izolacije umanjka praksa klasične komunikacije, nemalokrat prihaja do komunikacijskih šumov ob predajanju informacij. »Izgubljeno s prevodom« bo sporočal gib.

Drugi večer bo obarvan z mladostno plesno zrelostjo, in sicer s premierno predstavo Samota diha namesto mene. Koreografinja April Veselko ponuja premislek o izolaciji, osamljenosti, tesnobi, anksioznosti, izgubljenosti v svetu ... A tudi o iskanju smisla. Pa o dotikih, o objemih in spletanju medsebojnih vezi. Drugi del večera bo v znamenju Pesmi o zahajajočem soncu Ursus Dancers iz Studia za svobodni ples pod umetniškim in koreografskim vodstvom Urše Rupnik. Opomin, da sta nenehno hlastanje po užitku in strah, da bi kaj zamudili, glavna krivca, da spregledamo razkošje in pozabimo na dobrobiti, ki ju podarjajo drobne življenjske radosti.

Tretji večer prinaša presečni pregled plesnih filmov kuratorke Snježane Premuš, predane in poznavalske spremljevalke slovenske in tuje plesne filmske scene. Potopite se v svet brez besed, med žaromete plesne kreativnosti, izvirnosti, drznosti in mladostnih iskanj.


Več o Festivalu Lent najdete na spletni strani.

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji