Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Festival Lent 2023 - Koncertno prizorišče? Portal v nove svetove!

Če sodite med tiste, ki vsake toliko potrebujejo pobeg od vseh in vsega, priporočamo, da za svoj cilj izberete Sodni stolp.  Ko se za hrbtom zaprejo težka vrata, je zunanji svet v hipu pozabljen, pridušena svetloba avditorija razpre zenice – in portal do novih (glasbenih) svetov je odprt.


Kot Odiseja vas bo vanje najprej zvabil glas, ki se mu ni moč odpreti. Naša sirena nosi ime Severa Gjurin in je ena tistih umetnic, ki glasu ne uporablja (le) kot instrument, temveč kot čarobni napoj. Njena glasbena govorica je v meglico neopisljivega zastrta magija, ki poslušalca posrka med mehke gube čutnega glasbenega užitka. Glasba, ki jo ustvarja z bratom Galom Gjurinom, je z nami že dobro desetletje, a tudi znane uspešnice so na vsakem nastopu drugačne – prav tako vznemirljive kot takrat, ko smo jih slišali prvič.

Sveže in drugačno je tudi ustvarjanje glasbene druščine Sentido Project. Da ne gre za klasično flamenko zasedbo, temveč za nova glasbena iskanja, napove že široka paleta glasbil, ki zamenjajo tradicionalno flamenko kitaro in omogočajo tkanje novih, osupljivo drugačnih zvočnih tapiserij. Najbolje jih lahko opišemo kot sodobni hibridni žanr, pri katerem so vodilne niti tradicionalnega flamenka mojstrsko prepletene z jazzom in obarvane z elektroniko. Dialog glasbe in plesa ustvari fuzijo dražljajev, ki katapultirajo v nove svetove.

Vanje vabi tudi zasedba birds of unknown. Ambiciozni trio, ki svojo uspešno pot na svetovne odre tlakuje s karizmatičnim vokalom Patricije Škof, ponuja meditativno in ambientalno zvočno kopel, v katero nežno pljuskneta jazz in soul, za mavrične mehurčke pa poskrbijo avantgardni in etno vplivi. Tudi aktualni album Gently sailing ponuja prav to: nežno pozibavanje na zvočnih valovih zvonkega vokala, prepletenega s kitaro in tenor saksofonom.

Glasbeni zemljevid dvojca na harmoniki in violini, Boruta Morija in Igmarja Jennerja, nas popelje od Skandinavije do Mediterana. Tehnična dovršenost in virtuoznost, začinjeni z osupljivimi dinamičnimi preskoki ter lahkotnim podajanjem vodilne vloge, ki jo izmenično prevzemata oba inštrumenta, jamčijo vrhunsko koncertno doživetje. Piko na i dodaja ambient Sodnega stolpa, ki je skladbam z zadnjega albuma, posnetega v cerkvi, pisan na kožo. Poznate tisti vznemirljivi občutek, ko zvoki naježijo kožo? No, to.

P.S. Če za pobeg od sveta potrebujete tudi smeh, nikar ne zamudite nastopa Roberta Petana. Ja, prav tistega, ki s svojimi besedilnimi eskapadami in retoričnimi saltami zabava v oddaji Kaj dogaja. Dobre muzike in dobre volje bo v izobilju!


Več o Festivalu Lent najdete na spletni strani.

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji