Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Festival Lent 2023 - Piše se (noro dobro) leto 2023

Piše se leto? Pravzaprav se – rapa! Letošnja, trideseta, edicija priljubljenega koncerta namreč ponuja vrhunski miks ostrojezičnih domačih rap herojev, okronan z gostovanjem ene ta hip najbolj iskanih rap zvezdnic svetovnih odrov.


Če začnemo pri koncu: zanjo se trgajo prireditelji festivalov kot so Roskilde (Danska), Mad Cool (Estonija), Sziget (Madžarska), Waves Vienna (Avstrija), Melt (Nemčija), Oslo World (Švedska) ali Polyfon (Švica). O njej v superlativih pišeta tako New York Times kot Vogue, nanjo prisegajo tako ljubitelji rapa kot hip hopa in je ena redkih svetovnih glasbenih zvezd, ki je kljub vztrajanju pri maternem jeziku osvojila globalno občinstvo.

Govorimo o Alyoni Savranenko, ki jo svet pozna po umetniškem imenu Alyona Alyona. Ukrajinska glasbenica, ki ne stavi na zunanji blišč, temveč na vsebino, je preboj doživela leta 2018, ko je njen viralni spot Ribki obnorel ukrajinsko javnost. Zatem je svojim videospotom, ki so pogosto posneti kar s telefonom, dodala angleške podnapise in eksplodirala še na mednarodni sceni. Njena besedila, v katerih se s pokončno feministično držo zavzema za enakopravnost spolov, smeši vsiljene lepotne ideale, razgalja zlaganost potrošniške družbe ter opozarja na socialne in psihološke stiske generacije, ki ji krademo prihodnost, zadenejo v črno. Tenkočutno ujamejo pulz tako ameriških velemestnih getov in evropskih urbanih središč kot tudi južnoameriških favel in od boga in sveta pozabljenih (ne le ukrajinskih) vasi. Če k temu dodate še visokooktansko energijo, temne in močne ritme ter zvok, ki ga je Vogue opisal kot »turiranje avtomobila, ki se nenadoma izstreli in vas ponese s seboj,« je jasno, zakaj so v netipično zvezdnico usmerjeni svetovni žarometi. Pa tudi zakaj njenega nastopa ne smete zamuditi.

Tudi Leopold I. v svojih besedilih portretira običajnega človeka. Radgonski jezičnež Michael Leopold, ki ga bo na odru podprla ekipa prekaljenih glasbenikov, zbranih v zasedbo Drügi, brez sramu odstira zavese za kričečimi fasadami novodobnih podeželskih domovanj in na videz popolnim družinam kuka v krožnike. Družbenokritična besedila, začinjena s krepko dozo duhovitosti, so garancija za odlično zabavo.

Te bomo še kako deležni tudi v družbi lokalnih rap matadorjev, Emkeja, Mita, Snikija, Luge, Šulja, Staša in Gersha. In to z razlogom! Tekochee Kru namreč beleži dvajset let odrske kilometrine, spominov, zgodb, koncertov, komadov, plat, spotov in vsega, kar pionirjem mariborske rap scene upravičeno prilepi nalepko »legende«. Častitljivi jubilej je seveda več kot nujen razlog za ponovno združitev ekipe, obdaritev s Tekočimi klasikami in seveda - nepozaben žur!

In tako se bo jubilejno leto 2023 zapisalo v zgodovino!


Vstopnice so že v prodaji. Več o Festivalu Lent najdete na spletni strani.

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji