Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Dvorana Union

Prireditve v Dvorani Union


Načrt in virtualni ogled

Virtualni prostorski ogled Dvorane Union

Načrt Dvorane Union (.pdf)


Pogoji najema Dvorane Union

Na podlagi županove uredbe št. 36101-00033/2006 0100 DS z dne 7. marca 2006 objavljamo pogoje najema Dvorane Union.

Pri zasedbi terminov uporabe koncertne Dvorane Union se upošteva prednost po sledečem vrstnem redu:
- stalni mestni kulturni programi in programi ob mestnih praznikih
- prireditve vrhunskih tujih in domačih kulturnih ustvarjalcev,
- neprofitni kulturni programi zavodov, društev in samostojnih ustvarjalcev.

V preostalih prostih terminih koncertne Dvorane Union in spremljevalnih prostorov se omogoči uporaba prostorov drugim neprofitnim programom zavodov in društev oziroma se prostore oddaja po tržnih cenah za programe, ki niso neskladni z namenom prostorov in kulturno spomeniškimi vrednotami objekta. Narodni dom zaračuna uporabnino po ustrezni kategorizaciji in ceniku, ki ga je potrdil svet zavoda na svoji seji dne 11. 12. 2009.

Uporabnikom Dvorane Union je ob njihovih prireditvah na voljo:
- koncertna Dvorana Union, osnovni avditorij za obiskovalce (parter 378, balkon 135 sedežev), oder, tehnično podporo, svetlobni park, govorno ozvočenje, hostesno in redarsko službo ter požarno stražo
- uporaba garderobnih in toaletnih prostorov za izvajalce v zaodrju dvorane,
- uporaba vhodne avle ter garderobnih in toaletnih prostorov za obiskovalce prireditev

Oglaševanje prireditve, prodajo vstopnic, prijavo prireditve pri pristojnem organu ter druge storitve si uporabnik (najemnik) dvorane zagotovi sam.

Uporabnik se mora zavezati, da bo v dvorani izvajal samo prireditve, ki so koncertnega značaja in ne bo prirejal športnih in drugih aktivnosti, ki za dvorano takega profila niso primerne. Za vsako nameščanje in razporeditev opreme (rekviziti, pohištvo ipd.), ki ni last najemodajalca, mora uporabnik dobiti izrecno soglasje upravljalca.

Narodni dom Maribor ne odgovarja za predmete, ki jih uporabniki odložijo v prostorih dvorane Union. Za hrambo so na voljo omarice s ključki v garderobah v zaodrju, v katere si lahko uporabniki varno shranijo svoje osebne predmete.

Naslov: Prešernova ulica 3, Maribor


Informacije o možnostih najema

Gregor Čerič, strokovni sodelavec za pripravo projektov
(02) 229 40 66 ● gregor.ceric(at)nd-mb.si


Zgodovina Dvorane Union

Današnja Dvorana Union je edina ohranjena stavba bivše Götzove pivovarne (Tomaž Götz iz Württemberškega), ki je bila v šestdesetih letih 19.stoletja pa vse do I. svetovne vojne vodilna pivovarna v Mariboru. Tovarna se je neprestano razvijala in bila najmodernejše opremljena pivovarna na slovenskem Štajerskem.

Leta 1911 je bilo zgrajeno osrednje poslopje - Götzova dvorana, današnja Dvorana Union, ki je ena zadnjih pomembnih predstavnikov historicistične (neobaročne) arhitekture.
Dvorana Union je bila v takratnem času največji lokal za prireditve v Mariboru. 
Leta 1926 je Götzova pivovarna pristopila k delniški družbi ljubljanske pivovarne Union, katere obrat je postalo mariborsko podjetje. Spomin na to je ohranjen samo v imenu edinega ohranjenega objekta bivše pivovarne – »Unionske« dvorane. Union je proizvodnjo mariborske pivovarne najprej omejil, nato pa ustavil. Unionsko pivo so odslej v Mariboru le še skladiščili. Obenem pa so za ta velik kompleks sredi mesta iskali kupca in ga našli – Posojilnica Narodni dom in društvo Maribor – Matica. Slednje je prevzelo Unionsko dvorano, posojilnica pa vse ostale objekte. Od pivovarne danes ni ohranjeno nič drugega kot dvorana, del kompleksa je bil porušen leta 1961 – na tem mestu stoji danes poslovno trgovska petnadstropna stavba. V prizidku stavbe pa sta avla in prostori televizije RTS Media.

Leta 1881 so v Mariboru nemški glasbeniki in ljubitelji glasbe ustanovili Filharmonično društvo (orkester, zbori, glasbena šola, ...). Leta 1910 so Slovenci zaradi vse večje germanizacije ustanovili Glasbeno društvo, ki je imelo prostore v tretjem nadstropju poslopja Union. Leta 1918 je šola prenehala delovati zaradi pomanjkanja učnih moči in premajhnega števila kandidatov. Njeno dediščino je prevzela glasbena matica. Po I. svetovni vojni je general Rudolf Maister organiziral »Vojno godbo za Spodnji Štajer«. Svoj prvi simfonični koncert je organizirala v Mariboru 24.03.1919 v Unionski dvorani (takrat še Götzovi dvorani). Še isto leto je ustanovil skladatelj, zborovodja in sodni svetnik Oskar Dev pevski zbor, ki je imel prvi samostojni koncert - s sodelovanjem vojaške godbe - v Unionski dvorani 21. 06. 1919. prav tako pa je Dev 1919 po vzoru ljubljanske Glasbene matice osnoval tako glasbeno društvo tudi v Mariboru. Do druge svetovne vojne je Glasbena matica pomenila osrednje mariborsko glasbeno druženje. Glasbena matica je prevzela inventar nemškega Filharmoničnega društva ter se naselila v tretjem nadstropju poslopja Union. Istega leta je bila ustanovljena tudi glasbena šola.

Zaradi svoje pomembnosti in avtentičnosti je Dvorana Union z Odlokom o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju občine Maribor v letu 1992 zaščitena kot kulturno zgodovinski spomenik.
Kulturno poslanstvo, ki je povezano z Dvorano Union bogati slovenski živelj v Mariboru že približno sto let in je igralo pomembno vlogo pri odgovoru na vse večjo germanizacijo v tem delu naše domovine. Na osnovi preteklega delovanja in vloge Unionske dvorane je naša zgodovinska odgovornost, da tudi mi v današnjem času, ki je iz določenih vidikov tudi prelomna, zagotovimo vsaj enako kulturno poslanstvo, kot je že bilo v preteklosti.

Med odmevnimi sestavi klasične glasbene scene, ki so se udejstvovali v sklopu prireditev mariborske Koncertne poslovalnice v Dvorani Union, so komorni orkester Academy of St Martin in the fields, Češka filharmonija, Kraljevi filharmonični orkester iz Liverpoola, Nizozemski filharmonični orkester, Moskovska filharmonija, Leningrajska filharmonija, Avstralski komorni orkester, Simfonični orkester iz Nove Zelandije, Filharmonični orkester BBC,  Kvartet Borodin, Angleški komorni orkester, Akademija za staro glasbo Berlin, Kvartet Tokio, Leipziški godalni kvartet in Zbor dunajskih dečkov. 
Kot dirigenti so v Mariboru nastopili tudi Krzysztof Penderecki, Sergiu Celibidache, Mariss Janskons, Neeme Järvi,  Paavo Järvi, Vasilij Petrenko, sir Roger Norrington in glasbeniki, kot so pianist Svjatoslav Richter, violinist Julian Rachlin, baritonist svetovnega kova Christian Gerhaher, violinistki Hilary Hahn in Sarah Chang, violončelisti Antonio Janigro, Miša Majski in Nicolas Altstaedt, violist Jurij Bašmet, mezzosopranistka Marjana Lipovšek, sopranistka Bernarda Bobro in mnogi drugi na ostalih koncertih: Ivo Pogorelič, Lester Bowie, Sam Rivers ...

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji