Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Vodni stolp

Virtualni ogled Vodnega stolpa

Načrt Vodnega stolpa (.pdf)


Program: akustični koncerti, razstave, literarni večeri ali seminarji in pogostitve za manjše skupine.
Tehnični podatki: površina 90 m2, število sedežev 60.


Vinoteka Lent

Vinoteka Lent v Vodnem stolpu je odprta od 1. maja 2009.

Danes je pritličje Vodnega stolpa preurejeno v moderno vinoteko, kjer si g. Dušan Kelbič, iz podjetja Fabulist d.o.o., (Dušan Kelbič je vinski svetovalec III. stopnje ter že 18 let v vodstvu vinskih svetovalcev Slovenije) prizadeva za okusno združevanje vrhunske ponudbe s prijetno, intimno in inovativno atmosfero. 

Raznovrstnost vinske ponudbe zagotavlja možnost izbire, prostor, kjer vsak najde okus zase, hkrati pa odpira tudi nove razsežnosti spoznavanja vina, v katere vas popeljemo v obliki individualnih ali skupinskih vodenih degustacij. V smislu povezovanja tradicije in novosti pripravljamo tudi različne prigrizke, jedi, ki so izbrane posebej zato, da doživetje v vinoteki ustreza potrebam gosta po okusnem, modernem in prijazno domačem.

Nič ni prepuščeno naključju, zato je celotna ponudba zaokrožena v smislu kakovosti, porekla, tradicije in dobrega okusa, vzdušje, ki si ga prizadevamo ustvarjati v vinoteki, pa se (morda še odločneje) zgosti v zgornjem nadstropju, sprejemamo zaključene družbe, prirejamo pogostitve ter degustacije vin in dobrot štajerske kulinarike ter organiziramo različne kulturne in družabne dogodke (koncerte, razstave, predavanje, projekcije, seminarje, …).

Informacije o vinoteki: Dušan Kelbič ● 040 191 901
dusan.kelbic@gmail.com ● info@vinotekamaribor.si ● Spletna stran >>


Informacije o možnostih najema

Andrej Borko, pomočnik direktorja
(02) 229 40 08 ● andrej.borko(at)nd-mb.si


Zgodovina Vodnega stolpa

Vodni stolp, jugovzhodni obrambni stolp srednjeveškega Maribora je bil postavljen pri zadnji izpopolnitvi oziroma prezidavi mestnega obzidja, ki je potekala v letih 1548 do 1568 pod vodstvom italijanskih stavbenikov iz družine Dell' Allio. Na tem mestu je pred tem stal manjši okrogli stolp, postavljen na pilotih, kakor je znano iz arhivskih zapisov. 

Vodni stolp je bil postavljen leta 1555 in je najverjetneje dobil ime po tem, ker je ščitil mesto pred napadi z vodne strani. Stolp, ki danes stoji sam, je bil nekdaj z obzidjem povezan z židovskim stolpom, po obzidju je potekal lesen obrambni hodnik. Kasneje so ob obzidju zrasle hiše in pri hiši ob stolpu so bila velika vhodna vrata, imenovana tudi vodna vrata, o katerih je dolga leta pričal še velik lok.

Stolp je v tlorisu peterokotnik, njegove stene niso navpične, temveč nekoliko nagnjene navznoter, v višini prvega nadstropja so zunaj prepasane s paličastim mejnim zidcem. Lahko bi govorili 0 prvinah renesančne utrdbene arhitekture.

Zidovje je kamnito, pretežno iz obdelanih kvadrov peščenca, debelo od 1,7 do 2,5 metra. Sonde so pokazale, da segajo temelji deset metrov globoko. V ostenju so strelne line v kamnitih okvirjih, v strmi strehi pa ozke pultne odprtine, ki so verjetno prav tako služile obrambi. 

Stolp ima v pritličju kapasto obokan strop. Štirje oboki na oprogah slonijo na centralnem stebru iz rezanega peščenca. V nadstropje vodijo enoramne stopnice, postavljene ob severni steni, levo od glavnega vhoda. Ostrešje je odprto, nosilni stebri stoječega stola stojijo na dveh sestavljenih poveznikih. Streha je opečna, krita z bobrovcem.

Pri načrtovanju gradnje hidroelektrarne Srednja Drava I, se je pokazalo, da se bo vodostaj reke v mestu bistveno dvignil, zato je bilo treba razmisliti, kaj bo z zgradbami, ki segajo v območje, ki ga bo poplavila Drava.
Najpomembnejša objekta v tem območju sta bila Vodni stolp in hiša, ob kateri so pristajali splavi, imenovana Mariborske Benetke, ki je po nerazumljivem naključju postala žrtev rušenja.

Ohranitev Vodnega stolpa ni bila lahka naloga. Prvi predlogi za rešitev stolpa so predvideli razstavljanje in ponovno postavitev nekoliko višje. Raziskave so pokazale, da je vezivo malte iz živega apna tako trdno, in bi pri razstavljanju prišlo do močnih poškodb peščenca, da je to v bistvu neizvedljivo. Drugi predlog, ki je naletel na mnogo nasprotovanja in pomislekov je bil dvig stolpa na istem mestu. Po zamisli in projektu statika Jožeta Požauka je bil ta poseg leta 1968 pod vodstvom Zavoda za spomeniško varstvo iz Maribora, ki ga je takrat vodila prof. Andreja Volavšek, uspešno izveden. Stolp je bil dvignjen za 2,6 m. Pred dvigom so morali iz tehničnih razlogov začasno porušiti oboke in nosilni slop. Stanje so pred tem natančno posneli, zaradi kasnejše rekonstrukcije. Dela leta 1968 niso bila zaključena, prostor je ostal prazen, pa tudi rekonstrukcija obokov v pritličju ni bila izvedena.

Stolp je nato sameval dvajset let do prve sanacije in prenove v letih 1986 in 1987, leta 1989 mu je bila določena funkcija vinoteke.

Wikipedia >>

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji