Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Corazón de Tango

1. koncert Mladinskega cikla 2022/2023

Dvorana Union, Maribor
Tor 4 OKT 10:00
Mla
Sre 5 OKT 11:00
Mla*
Čet 6 OKT 15:00
Izv
Mla
Mladinski cikel - red Pizzicato
Mla*
Mladinski cikel - red Crescendo
Izv
Izven in Mladinski cikel - red Furioso

Cena vstopnice: 5,00 - 0,00 EUR

Programska knjižica 2022/2023


Violina, starinsko tudi gosli in škant, spada med najmanjše godalne inštrumente.

Corazón de tango je projekt izjemne violinistke Oksane Pečeny, ki je strnila vrste z mlado ekipo glasbenikov La Banda. Svoj repertoar so napolnili s tangom in violinsko etno glasbo: madžarsko, romunsko, rusko in romsko. Tokratni projekt, kjer bo v središču predstavitev violine, bo povezoval in komentiral gledališki igralec Gorazd Žilavec.

Violina, starinsko tudi gosli in škant, spada med najmanjše godalne inštrumente, ki so danes v uporabi. Tako njena oblika kot poimenovanje v pomanjševalnici izhajata iz renesančnega glasbila, imenovanega viola oz. viola da braccio. Ima štiri strune, ki jih štejemo in označujemo po višini tonske uglasitve navzdol (e2, a1, d1, g). Na violino igramo z lokom ali v načinu pizzicato, kjer po strunah brenkamo s prsti.

Avtorica projekta in solistka violinistka Oksana Pečeny je prvo glasbeno znanje pridobila na Specialni šoli za nadarjene otroke v Kijevu ter nato šolanje nadaljevala na Srednji glasbeni šoli v Mariboru v razredu svojega očeta Tarasa Pečenyja.
Potem je študirala v avstrijskem Gradcu pri prof. Borisu Kušnirju. Leta 2007 je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Primožu Novšaku in prejela diplomo summa cum laude za umetniške dosežke v času študija.
Je večkratna zmagovalka državnih in mednarodnih tekmovanj (Ljubljana, Italija, Nizozemska). Kot solistka je nastopila z Mariborsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom HRT, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani, orkestrom Solisti Piranesi, Libanonskim komornim orkestrom, Romunskim simfoničnim orkestrom ter večkrat s Slovensko filharmonijo.
Bila je članica komornega orkestra Solisti Piranesi, godalnega damskega orkestra Musidora, Komornega orkestra slovenskih solistov ter kvinteta Astorpia, ki pretežno izvaja glasbo Astorja Piazzolle. Leta 2003 je bila koncertna mojstrica Komor - nega in Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo v Ljubljani. Leta 2004 je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Kot solistka in članica komornih zasedb je nastopala po Italiji, Švici, Hrvaški, Sloveniji in Avstriji.
Sodeluje s priznanimi glasbeniki po svetu in je druga koncertna mojstrica mednarodnega orkestra No Borders Orchestra. Od sezone 2013/14 je koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra SNG Maribor.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Oksana in La Banda:

Oksana Pečeny, violina, avtorica
Andraž Frece, bandoneon/akordeon
Matic Dolenc, kitara
Marko Turšič, kontrabas
Aleksander Živko, klavir

Gorazd Žilavec, povezovalec

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji