Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Awwwditorij
Informacije
Prestavljene in odpovedane prireditveVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

musica cubicularis

Komorni cikel 2020/2021

Dvorana Union, Maribor
Sre 9 JUN 19:30
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 11,00 - 14,00 EUR

­­­Pogoji za obisk prireditev v organizaciji Narodnega doma Maribor


Nadomestni termin za koncert, napovedan za 17. 11. 2020.


Koncertni list

Žlahtni sijaj Pariza.

Spored: Georg Philipp Telemann, Jean-Baptiste Quentin, Louis-Gabriel Guillemain

Po mesecih glasbe »na daljavo« se bomo lahko ponovno srečali na koncertu. S člani ansambla musica cubicularis, ki bi jih morali gostiti že meseca novembra, vendar koncerta takrat zaradi epidemije nismo smeli izvesti, bomo uživali na glasbenem izletu v baročni Pariz. 

V Koncertni poslovalnici Narodnega doma Maribor smo z velikim veseljem pričakali ponovno odpiranje koncertnih dvoran in se takoj lotili priprave novih koncertov. Najprej pa želimo nadoknaditi vsaj delež zamujenega in izpolniti obljubo našemu občinstvu ter glasbenikom. Z izjemno zasedbo za staro glasbo musica cubicularis bi naj novembra lani obhajali obletnico enega izmed vodilnih baročnih skladateljev, na slovenskih tleh rojenega Giuseppa Tartinija. Koncerta žal nismo mogli izvesti; Tartinijeva obletnica je minila, spremenila pa se je tudi glasbena konstelacija ansambla, ki se je v tem času domislil nekaj povsem novega. 

Leta 1737 so v razkošnih palačah pariške aristokracije prvikrat zazveneli elegantni pariški kvarteti Georga Philippa Telemanna. Priljubljen skladatelj, ki je s svojim osemmesečnim pariškim  gostovanjem le še utrdil sloves enega najvidnejših in najbolj cenjenih glasbenikov tedanjega časa, je kvartete napisal na pobudo priznanih pariških glasbenikov; ti so ga medse vabili kar sedem dolgih let. Telemann, ki ni maral potovanj, do takrat namreč ni nikoli zapustil rodne Nemčije, a tega gostovanja prav gotovo ni obžaloval. Kot je zapisal, so francoski glasbeni kolegi kvartete »izvajali tako sijajno, da svoje občudovanje težko opišem z besedami. Pritegnili so pozornost tako na dvoru kakor v mestu in mi kmalu prislužili vsesplošno spoštovanje.« Povedano z današnjimi besedami: postal je pravi glasbeni superzvezdnik. O tem priča tudi podatek, da so se prej omenjeni kvarteti v anale zapisali tudi kot ena prvih žrtev glasbenega piratstva. Če gre verjeti reku, da je kopiranje znamenje občudovanja, o priljubljenosti Telemannove glasbe torej ni več dvoma. Kot tudi ne o njegovih slogovnih preferencah po vrnitvi iz Francije. Ko se je ves omikan glasbeni svet pričkal o tem, ali gre večja veljava italijanskemu ali francoskemu glasbenemu slogu, je namreč Telemann, ki je pred pariškim uspehom diplomatsko spretno zagovarjal oba, v pismu, kjer je premleval odlike italijanskega in francoskega recitativa, zapisal: »Francoski kar tečejo in tečejo – kot šampanjec!«
***
Ansambel musica cubicularis se od nastanka leta 2004 posveča predvsem izvajanju starejše glasbe na ustreznih zgodovinskih glasbilih in v svoje sporede pogosto vključuje manj znana ter še neobjavljena dela. Mednje sodijo tudi operne arije iz arhiva grofov Attems iz Slovenske Bistrice, psalmi Antonia Tarsie in duhovni dialogi iz arhiva koprske stolnice, glasba iz novomeškega frančiškanskega samostana, koncerti iz ptujske zbirke, renesančna glasba, posvečena članom družine Khisl in repertoar iz arhiva ljubljanske stolnice. Mednarodna zasedba z gonilno slovensko silo, Domnom Marinčičem, nastopa po vsej Evropi ter sodeluje z znanimi pevci, instrumentalisti in vodilnimi specialisti s področja stare glasbe. Na prvi zgoščenki za Radio Slovenija in Muzikološki inštitut ZRC SAZU je baročna glasba iz Slovenije, na zadnjih ploščah pa posnetki s koncertov cikla HARMONIA CONCERTANS – Stara glasba na Novem trgu, na katerem ansambel nastopa že deseto leto zapored.


Koncerta se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT tako, da imajo pri sebi dokazilo o prebolelosti COVID-19, cepljenju ali negativnem izvidu testa na virus SARS-CoV-2. 
Osebam, mlajšim od 18 let, ki se prireditve udeležijo v spremstvu ožjih družinskih članov oziroma skrbnikov, s šolo ali drugo ustanovo, dokazila ni potrebno predložiti.

V Narodnem domu Maribor si zaradi višje sile in negotovih razmer pridržujemo pravico do spremembe programa in razpisanih novih, nadomestnih terminov.
Informacije: Informacijska pisarna Narodnega doma Maribor


 

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Ansambel musica cubicularis:

Anne Freitag, baročna prečna flavta
Mojca Jerman, baročna violina
Domen Marinčič, viola da gamba
Gregor Fele, baročni violončelo

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Pripravljeni na vse?

Festival Maribor

Letošnji festival bo malce avanturističen!
16. 9. - 25. 9. 2021