Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Awwwditorij
Informacije
Prestavljene in odpovedane prireditveVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Razstava grafik: Maribor skozi čas

Razstava

Narodni dom Maribor
Pon 16 SEP 18:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: Vstopnine ni

Likovna razstava grafik z motivi starega Maribora

Razstava bo odprta do 30. 9. 2019, ob delavnikih med 9. in 16. uro.
Vstopnine ni!

Zavod Marchburg - Maribor skozi čas je zavod, ki se ukvarja s kulturno dediščino ohranjanja motivov Maribora na različnih, ročno izdelanih produktih in s ponosom nadaljujejo delo in vrednoto, ki se je pričela že pred 60-timi leti, z lastnimi motivi grafik tako Franca-Ferija Jarca, slikarja, ki ga starejša generacija Maribora zelo dobro pozna in sedanjega oblikovalca in umetnika, sina Marcela. Vsi motivi so zaščiteni in so last družine Jarc. 

Marcel Jarc je rojen 1967. leta in je že od malih nog spremljal delo svojega očeta. Vso rahločutnost, sposobnost pravilne ocene in umestitve samega dizajna  stavb v motiv Maribora, vrednoto o pomembnosti zavedanja in ohranjanja motivov mesta, ki ga imaš rad in v njem živiš je vpijal tekom vseh let, ki jih je preživel z očetom in se z njim in od njega učil in ustvarjal vzporedno z njim. Ko so očetu pričele pešati moči ustvarjanja, je Marcel s svojim talentom in že ustvarjenim svojim stilom koloriranja grafik in motivov, nadaljeval pot ohranjanja teh motivov in ustvarjanja novih produktov z nadgradnjo svojega pristopa. 

V prvi vrsti so izdelki grafike; na razpolago je več kot 180 motivov, ki krasijo marsikatero domovanje in znane restavracije v Mariboru, kar je tudi cilj zavoda...vsaj en izdelek z motivom Maribora v vsak dom oz. uradne prostore našega dela države. Bodimo ponosni Mariborčani...

Mnoge grafike so bile prodane tudi v tuje države in krasijo oz. so krasile mnoga domovanja naših ljudi v tujini, kot tudi uradne prostore predstavništev takratne Jugoslavije. 

V Kanadi pa krasijo celo uradne prostore krajevne države, in sicer v Torontu, (tudi Vancouver, Quebec). Grafike izpod ustvarjalnih rok Ferija in Marcela Jarca pa krasijo marsikateri uradni prostor in dom v ZDA (Washington DC), Avstraliji (Brisbane), Kitajski (Peking), Rusiji, Ukrajini, Japonski (Osaka) in v različnih državah EU (med drugim Avstrija - Salzburg, Nizozemsko...pa še kje.  

Nadalje naj poudarimo, da v zavodu izdelujejo tudi magnete z motivi Maribora, ki so nastali na pobudo in veliko prošnjo ljudi, ki so si želeli teh motivov tudi na priročnejših magnetih. Vsi so izdelani ročno, vsak posebej, iz lesa, na katerih so predvsem avtorski motivi (na nekaterih so tudi fotografije).  Magnete z narisanimi motivi Maribora pozdravljajo vsi, ki jih vidijo...predvsem tujci pa znajo veliko bolje ceniti ročno delo in trud, ki je vložen v izdelavo tako narejenega izdelka, kot domači kupci.  

Prav tako že 10 let izdajajo koledarje z motivi Maribora, z lastnimi motivi Maribora, ki so last družine Jarc, vse v lastni režiji... tako tudi s tem želijo osvežiti in razširiti vedenje o izgledu in življenju v Mariboru nekoč in danes.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Organizator:
Zavod Marchburg - Maribor skozi čas

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Zapiramo vrata, a ostajamo z vami.

Ne boste pa ostali sami. Z vami se bomo družili na naših socialnih omrežjih, kjer bo vrvelo od dobre glasbe in dobre volje.

Ekipa Narodnega doma Maribor