Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Viktorija Potočnik: Tukaj smo.

Razstava kipov in grafik

Sodni stolp
Pet 22 APR 18:00
Otv
Otv
Otvoritev

Cena vstopnice: Vstopnine ni - 0,00

Razstava bo odprta med od 22. aprila do 21. maja 2022,
od ponedeljka do petka od 17. do 19. ure, v soboto od 10. do 12. ure,
nedelja in prazniki zaprto.


Viktorija Potočnik bo na svoji prvi samostojni razstavi predstavila izbor kiparskih in grafičnih umetnin, ki jih je ustvarila v zadnjem obdobju. Avtorica je bila pri slehernem zastavljenem delu in nalogah vseskozi hipersenzitivna delavka, ustvarjalka, polna empatije, s pogledom zazrtim naravnost in v prihodnost. Življenjske poti, ki jih je ubirala, so bile med seboj prepredene in povezane, kot mreže vedno budnih možganskih tkiv in celic, in po njih je nenehno iskala dobre ter pozitivne rešitve problemov, ki so nastajali in projektov, ki jih je vodila. Budno je pazila in skrbela za slehernega ter v vsem iskala le dobro in pozitivno. Že od malih nog dalje je bila Viktorija kot prvo ustvarjalka.

Svojo ustvarjalno nujo je morala zaradi zahtevnih delovnih mest, v obdobju, ko je delala v vzgoji, izobraževanju in politiki, nekoliko zaustaviti. A je, čim je nastopila možnost, da lahko svoj bogati likovni talent nadgradi in se nauči veščin ter pravil iz likovnega sveta, nemudoma začela z intenzivnim nabiranjem vizualnega znanja.
V raznih likovnih šolah, delavnicah in pri likovnih pedagogih ter priznanih mojstrih je začela odpirati nova vrata in je vstopila v področje stroke, ki jo je kot kulturnica oboževala, sedaj pa se ji je skrbno posvečala tudi s strokovnega zornega kota. Kot skoraj sleherni umetnik je najprej začela z risbo, ki jo je nadgrajevala z bolj abstraktnim slikanjem.
Ko je pa prišla v stik s skulpturo in pravili kiparjenja, ji je postalo jasno, da je po duši kiparka. Sčasoma je svoj veliki talent le še dopolnjevala s pravili likovne stroke, bogatila likovni jezik, ga brusila in vse skupaj oplajala s svojim ustvarjalnim svetom sanj.
Le z delom, pridnostjo, skromnostjo in strahospoštovanjem do likovno vizualne umetnosti, se je kaj hitro uspela postaviti ob bok umetnikom, od katerih je na začetku črpala. Vsem je dokazala, da zmore in da mora, ne kot številni ljubitelji kulture, temveč kot klena in samozavestna ustvarjalka, ki ji delo na področju likovno vizualne umetnosti ni le poklic, temveč ji je predvsem poslanstvo.
Morda ji bo na njeni nadaljnji ustvarjalni poti v veliko breme ravno lastna samokritičnost, ki pa je ob enem tudi vodilo in gonilna sila pri vseh izzivih, nalogah, problemih in preprekah, ki so bile in bodo na njeni poti.

In tako bivša županja mesta Ljubljana, dolgoletna direktorica Pionirskega doma v Ljubljani, pedagoginja, družbeno kritična aktivistka, humanitarna delavka pogumno hodi po večplastnem svetu likovno vizualne umetnosti in kulture.
A že na začetku svoje ustvarjalne poti pušča za seboj sledi in nas navdaja z radovednostjo, da kot obiskovalci in občudovalci njenih razstavljenih eksponatov sodelujemo in opazujemo njen prihodnji umetniški razvoj, saj vedno, ko energija, ljubezen, stroka, neumorno delo, pogum, radovednost in talent trčijo skupaj, nastajajo neizogibno umetniški presežki.

Olga Butinar Čeh, kustosinja

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Avtorica:

Viktorija Potočnik

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji