Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Dokumentarni film: Za vsakega nekaj

Projekcija filma

Dvorana generala Maistra
Sob 15 OKT 19:00
Ned 16 OKT 11:00

Cena vstopnice: Vstopnine ni - 0,00

30 let Narodnega doma Maribor: Jubilej v objektivu filmske kamere


Napovednik


Ne slavimo jubilejev, smo zapisali v enem od sloganov, s katerimi smo zaznamovali svoje jubilejno leto. Drži! Leto 2022 namreč v Narodnem domu Maribor mineva v znamenju ustvarjalnosti. Eden njenih vrhuncev je gotovo premiera novega dokumentarnega filma Za vsakega nekaj scenarista in režiserja Bojana Labovića. 

Film, ki je nastal v koprodukciji Narodnega doma Maribor in Televizije Slovenija, ponuja izrazito avtorski pogled na kulturno krajino mesta, ki jo zadnjih trideset let aktivno in ključno (so)ustvarjamo v Narodnem domu Maribor. Avtor ga je opisal tako: »Dokumentarni film ni razpravljanje z uporabo večnih vprašanj o tem kaj in kakšna je, oziroma bi morala biti, prisotnost Narodnega doma Maribor in Festivala Lent. Navajeni različnih stališč, ki pa praviloma ne dajejo odgovora, si avtorji filma tudi ne prizadevajo iskati končne »analitične resnice« o poslanstvu nečesa, kar obstaja v mestu že trideset let in kar bi vsak naredil po svoje, čeprav mnogokrat še sam ne ve kako. Prav tako se film ne dotika številk, seznamov in ostale obilice podatkov, ki sicer veliko govorijo, povedo pa malo o občutkih, tako osebnih kot tudi skupnih. Pravzaprav govori o čudežu dolgotrajnega obstoja nečesa, kar je podvrženo nenehnemu preizpraševanju, kaj mesto potrebuje in kaj ne. Ta večna bipolarnost med šansonom in popevko, opero in lunaparkom, odrom in igriščem, ki v mestu trči na visoko in profano ter s tem spregleda karakter bistva, njegovo razpršenost po različnih delih mesta in njegovimi identitetami. Kot pove eden izmed protagonistov filma Milan Latin Muso: »Saj za vsakega nekaj ni nujno vedno slabo«. In kot mu pritrdi drugi protagonist Jure Ivanušič, ko ugotavlja, da se mariborska duša giblje od delavca do intelektualca in od kmeta do meščana.«  


Ob tem je v razstavišču KiBela na ogled razstava ilustracij priznanega slovenskega striparja Gašperja Krajnca Narodni dom Maribor – središče kulturnega dogajanja od 1899.


Vljudno vabljeni k ogledu! 

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Scenarij in režija:
Bojan Labović

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji